Медийната свобода в цяла Европа трябва да бъде подкрепена, но

...
Медийната свобода в цяла Европа трябва да бъде подкрепена, но
Коментари Харесай

Георги Готев: Ако не се борим за нашата професия, демокрацията ще загине

Медийната независимост в цяла Европа би трябвало да бъде подкрепена, само че ситуацията на Балканите е изключително тежко – самостоятелните медиите са в риск и сами няма да оцелеят – това са част от заключенията, които направиха през вчерашния ден участниците в конференцията, проведена от Euractive България. Георги Готев, основател и издател на Euractive България и модератор на конференцията, и Елена Йончева, евродепутат и участник в конференцията, разясняват в „ Мрежата “ по стратегия „ Христо Ботев “ кои са значимите проблеми пред публицистите и медиите в България и на Балканите.

Георги Готев : „ Ако не се борим за нашата специалност, демокрацията ще загине. Но към този момент има оптимизъм и той се свързва с края на един властнически режим в България, на фона на една непредвидена интернационална поддръжка, която завчера пристигна от Съединени американски щати – това, което малко на брой се осмеляваха да изговорят в България, се трансформира в законодателен акт в Съединените щати



В България се преструват, че това няма никакво значение, че никой не чете следствията на „ Капитал “, Биволъ “, „ Bird.bg “, Валя Ахчиева, а на Запад съставлява голям интерес. 

Излизането от стандартите у нас ще е дълго и трудно.  Гледам всеки ден българските национални малките екрани и не виждам никакви признаци, че идва свободата. Въртят се едни и същи муцуни, които повтарят опорни точки – че нищо не се е трансформирало, че до момента България се е развивала сполучливо и че всяка смяна носи опасности. Това значи, че „ дълбоката страна “ в България се управлява доста изкъсо от мафията и от ГЕРБ.  

Но аз съм оптимист, тъй като медийната среда доста зависи от положението на правовата страна, а в България към този момент има поле за завръщането на парламентаризма и да се възстановят институциите, тъй като те – институциите – съществуваха, само че не си вършеха работата и всички чакаха един човек да взема решение и споделя всичко. Но ледът се пука и нещата ще се трансформират, тъй като хората проговориха и всичко ще се обясни изцяло. “

Елена Йончева : „ Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент ще изпрати своя задача в България, тъй като съгласно сътрудниците проблемите с корупцията в България са приоритет. 

 Елена Йончева

Една от тематиките на мониторинговата група са и медиите, тъй като публицистите и публицистиката в България ги убиват постепенно и това се прави доста систематично.  В България има провал на медийната независимост. Механизмът, който притисна българските публицисти да не приказват, е обикновен – закани, SLAPP (стратегическо дело против обществено участие), при което водещата концепция е не да бъдат извоювани делата, а да бъдат отказани медии, деятели, неправителствени организации и така нататък от дейна гражданска позиция под боязън от присъди или непостижими финансови наказания. И несъмнено, когато знаеш, че в случай че надигнеш глас, против теб ще се стовари цялата държавна машина, несъмнено, че ще има боязън и самоцензура.  

Вчера имах среща с евродепутата Вера Йоурова и предложих европейско законодателство, което да разгласи SLAPP д е лата, през които се преследват публицисти за работата им, тези каузи да се разгласят за неприемливи . Както и доста значимо –  европейски средства за медии да не се раздават през национални държавни управления, с цел да отрежем опцията която и партия да пристигна на власт – тя да не употребява този инструмент, с цел да държат медиите в послушание.  

Битката, която водим, няма да свърши след няколко дни, само че ми се коства, че нашето общество към момента има съпротивителни сили и прелестни публицисти, които са подготвени да отстояват своите права. “
Чуйте интервютата от звуковите файлове.

Снимки – БНР (архив) и БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР