Медията ни научи, че НЕК възнамерява да проведе търг за

...
Медията ни научи, че НЕК възнамерява да проведе търг за
Коментари Харесай

Задава се жестока далавера в енергетиката! Босът на НЕК в центъра на скандала!

Медията ни научи, че НЕК има намерение да организира търг за доставка на електрическа енергия, чийто край може и да е предупреден. Затова сигнализираха няколко специалисти със стабилен опит в търговията с електрическа енергия у нас и в района.

Става въпрос за търг на Централизирания пазар за двустранни контракти, а самата процедура ще се организира на 19 юни. От НЕК оферират да подадат 98 мвт електрическа енергия с доставка в интервала в 01.07 до 30.09. Минималната предлагана цена за доставката е 94 лева./мвт. Предложението за присъединяване в търга в оповестено на страницата на Българската самостоятелна енергийна борса.

От АОРБ реагираха неотложно с писмо адресирано както до Петър Илиев, по този начин и до министър Теменужка Петкова.

"Становището на АОБР е, че такова огромно количество (потенциално над 390 МВт) при заложената стъпка от 98 МВт и опциите за застраховане на бъдещи заплащания със застраховка, ще породи бъдещи спекулации, защото ще бъде закупено от единствен покупател. При актуалните компликации в генерацията на електрическа енергия от въглища и скъпите емисионни квоти, в случай че и в допълнение се основат условия за централизация, респективно следено лимитирано предложение, пазарът ще изпитва продължителен дефицит на електрическа енергия, а цените биха били елементарно манипулируеми ", написа в писмото, което е подписано от Цветан Симеонов.

Недоволството на бизнеса е продуктувано от събитието, че профилът на офертата предлага съмнителна продажба на ток. Отклоненията в доставките варират от -100% до +400% и доставките не са обезпечени. В деня на доставката ще излиза наяве дали купувачът – търговец или краен клиент, ще може да си получи количествата електрическа енергия. Дали ще има доставка или не и в кои часове зависи от продавача НЕК. Това е странна процедура, при изискване, че нормално търсещият електрическа енергия декларира в какъв часови интервал са му нужни тези количества.

В съответния случай НЕК може да достави количествата през нощта, когато нормално няма търсене на тази висока цена. Същите количества НЕК може да ги достави и в пиковите часове, когато цените са много над оферираната в търга. Така НЕК ще реши по кое време и по какъв начин да доставя количествата ток – в изгода или в ущърб на възможния победител в търга, разясняват енергийните специалисти. А подобен може да бъде единствено един, според търга. Причината е, че НЕК предлага в продажба едновременно тези 98 мвт, а това значи, че единствено един покупател може да вземе поръчката. Така обаче се попречва конкуренцията на пазара и се дискриминират по-малките участници. Ако от общото количество НЕК предложеше няколко лота по 10-20 мвт щеше да има много по-голямо наддаване в търга. По този метод Общественият снабдител щеше да реализира и оптималната облага. Конкретно в този търг няма никакви механически или финансови причини, въз основата на които НЕК да упорства да продаде електрическата енергия единствено на един покупател.

И в случай че до тук търгът се вижда „ естествен “ на регулаторните комисии, то следва и черешката на тортата. В документите е посочена и банковата гаранция, която се издава в интерес на НЕК. Тя е избрана при оптималното допустимо количество за доставка с отклоненията – т.е. банковата гаранция не е за доставка на 98 мвт, а при оптимално вероятните близо 500 мвт електрическа енергия. Според експертите това значи, че клиентът на НЕК ще би трябвало да извади като гаранция сред 23 и 50 млн. лв. за присъединяване в търга. Тази гаранция би трябвало да е годна до края на октомври тази година. На БНЕБ все още доста дребен брой търговци са в положение да предложат такова поръчителство и то в период до края на този месец.
Тези параметри в допълнение попречват конкуренцията в търга и дискриминират по-малките участници, които мъчно биха могли да „ затворят “ такива средства до края на октомври.

Всичко това е мотив експертите да си задават въпроса дали при този търг преднамерено не са сложени такива условия в полза на съответен участник. Дори и друга компания да завоюва търга, профилът за доставка не е обезпечен. Тоест всяка заран НЕК ще споделя на купувача какви количества ток може да му достави. А отклонението е от 0 мвт до 500 мвт. Това разсънва обосновани догатки, че при даден покупател НЕК благосклонно може да предложи оптимален размер доставки за дневна консумация, и 0 мвт нощен ток. При непредпочитания покупател доставките може да са 500 мвт нощна сила и 0 мвт дневна, когато е най-търсена, разясняват експерти.

Разбира се доставките би трябвало да се извършат съгласно почасовите графици, които изготвя Електроенергийния систематичен оператор. Макар и количествата електрическа енергия да не са големи НЕК са длъжни по закон да уведомят систематичния оператор, че имат намерение да създадат доставка.

При тези параметри търгът поражда терзания измежду хората, следящи развиването на свободния пазар на ток у нас. Подобни търгове демонстрира, че или НЕК показва занемареност и индиферентност да увеличи приходите си, или това е следващата контрактувана договорка „ на мрачно “, с авансово определен покупател. От сходни покупко-продажби, пораждащи деформации на пазара, в последна сметка губещи ще са крайните консуматори и едрия бизнес. На въпроси на 3eNews по този проблем експерти в търговията с електрическа енергия разясниха, че сходни търгове нямат аналог в историята на БНЕБ. От момента на основаването на борсата не е имало сходен търг с такива отклонения и параметри, при който продавачът да управлява доставките. Според специалистите в тази ситуация с този търг се продава електрическа енергия, която ще се употребява за балансиране. Нейната цената от време на време доближава и 200 лева./мвтч.

Търсенето на един-единствен участник, който да завоюва търга на тази цена, обаче приказва за спор на ползи или политически игри, в които няма място държавната енергийна компания. Факт е, че всеки би желал да получи евтина електрическа енергия в идващите месеци, малко преди локалните избори.
Разбира се има и други два разновидността за протичането на този търг. Единият е да няма претенденти и той да се провали. Тогава от НЕК умерено ще отчетат, че са предложили евтина електрическа енергия на борсата, само че никой не е поискал да закупи количества.
При другия вид може да е НЕК да желае посредством търга да откри метод да усвои банковата гаранция. Все отново близо 50 млн. лева оборотни средства за четири месеца напред сигурно биха могли да спестят редица проблеми на финансово закъсалата компания.

Работодателите са безапелационни, че е извънредно време министър-председателя Бойко Борисов да се намеси и да пресече готвещата се спекулация. Според тях е извънредно неотложно Петър Илиев да бъде уволнен и на негово място да бъде назначен човек с високи морални стандарти и професионализъм.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИЛИЕВ,

В края на предходната седмица бе разгласен търг за продажба на електрическа енергия от НЕК ЕАД на платформата за двустранни контракти на БНЕБ, проведен за 19 юни 2019 година Срокът на доставка, както и оповестените от продавача отклонения дават учредения да предположим, че това е електрическа енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт.

Като приветстваме решението тази електрическа енергия да бъде осъществена на свободен пазар, показваме противоречие с метода, по който планирате това.

Становището на АОБР е, че такова огромно количество (потенциално над 390 МВт) при заложената стъпка от 98 МВт и опциите за застраховане на бъдещи заплащания със застраховка, ще породи бъдещи спекулации, защото ще бъде закупено от единствен покупател. При актуалните компликации в генерацията на електрическа енергия от въглища и скъпите емисионни квоти, в случай че и в допълнение се основат условия за централизация, респективно следено лимитирано предложение, пазарът ще изпитва продължителен дефицит на електрическа енергия, а цените биха били елементарно манипулируеми.

Впрочем, точно с цел да се избегнат сходни опасности, Народното събрание одобри законодателни промени, обезпечаващи реализацията на електрическата енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт на свободен пазар. Мотивирайки решението си, законодателят ясно заявява, че цели пазарно установяване на цените и повече ликвидност на енергийната борса. Въпреки първичните планове излизането на свободен пазар да започва с началото на новия ценови интервал, за жалост, това бе отсрочено с едно тримесечие. Следователно, до края на септември 2019 година точно НЕК ЕАД ще се разпорежда с тази електрическа енергия.

Предвид всичко гореизложено, разумно, рационално и пазарно съответно е НЕК ЕАД да продава електрическата енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт, напълно на борсовия сегмент „ Пазар ден напред “. Припомняме, че точно това е и сегментът, приет от Европейска комисия и българското законодателство за установяване на референтна пазарна цена за минали интервали. В допълнение, в случай че НЕК ЕАД съответно структурира пакетни краткосрочни артикули – като седмични пикови артикули към 5МВт (следвайки, примерно, профила на дребните фотоволтаични инсталации), артикули с разнообразни (+) отклонения и така нататък, дребни размери (кумулативно до 15-20%) могат да бъдат предлагани и на платформата за двустранно договаряне. Така ще се избегнат опциите за пазарни операции, на каквито сме били неведнъж очевидци.

С УВАЖЕНИЕ,
ЦВЕТАН СИМЕОНОВ,
Председател на УС на БТПП Ротационен ръководител на АОБР за 2019 година, по предписание на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР