Медиците са разположили робот в тунизийска болница, грижещ се за

Медиците са разположили робот в тунизийска болница, грижещ се за ...

Робот помага на медици и пациенти в болница в Тунис.

Медиците са разположили робот в тунизийска болница, грижещ се за жертви на коронавирус, за да ограничат контакта между персонала и заразените пациенти в северноафриканската страна.
Високата машина е монтирана на колела и е способна да проверява температурата и нивата на кислород в кръвта, съобщи БГНЕС.
Тя дава възможност на медицински сестри, лекари и роднини на пациентите да правят виртуални посещения на болните.
"Това позволява намаляване на контакта с болните и следователно рискът от заразяване на персонала", казва Навел Бесбес Чауш, лекар, ръководител на белодробното отделение в болницата "Абдеррахмане Меми" в Ариана, близо до столицата Тунис.
Екран, монтиран в горната част на робота, дава възможност за аудиовизуална комуникация с пациенти, които от своя страна могат да видят и разпознаят лицата на хората, които се грижат за тях – което е невъзможно, тъй като при пряк контакт медиците трябва да използват пълна защитна екипировка.
Уебсайт позволява на семействата да резервират времеви слот за виртуално посещение, по време на който роботът се управлява дистанционно в стаята на пациента, за да позволи видео разговор.
Роботът е проектиран и изработен в Тунис от Enova, стартираща компания със седалище в Сус.
 
Всичко за коронавируса следете ТУК.

Източник: actualno.com