Медиците, които работят в COVID отделения, имат високо количество антитела,

...
Медиците, които работят в COVID отделения, имат високо количество антитела,
Коментари Харесай

Проф. Балтов: Който изкарал коронавирус, няма нужда от маска

Медиците, които работят в Коронавирус отделения, имат високо количество антитела, съобщи пред Нова тв шефът на "Пирогов " проф. Асен Балтов.

„ Правим цялостна метаморфоза на лечебните заведения. Много ми е мъчно. До през днешния ден трябваше да осигурим най-малко 200 кревати за Коронавирус отделения. Това изисква време”, сподели още проф. Балтов.

Според него частните лечебни заведения не са имали подготвеност за ограниченията на страната, тъй като са считали, че няма да има втора вълна. При растеж на случаите на инфектирани частните лечебни заведения са почнали да взимат ограничения.

„ Човек, който е изкарал ковид и има антитела, може да работи без да носи маска или защитно облекло. Хубаво е две седмици след карантината да се направи така наречен Илайза способ, който демонстрира какво е съществуването на антитела”, изясни проф. Балтов и акцентира, че медиците, които работят в Коронавирус отделения, имат високо количество антитела.

Той загатна, че една от тематиките на идния брифинг на здравния министър и кмета на София е нова финансова поддръжка за медиците на първа линия в битката с ковид.

„ От доста време има догадка, че хората, при които вирусът минава бариерата на маската и те са експозирани на дребни количества вирус, в действителност получават жива ваксина в ниски дози и може да отключи имунен отговор. Тези дребни количества не основават заплаха от заразяване с вируса”, изясни от своя страна имунологът доцент Велизар Шиваров. Тази доктрина датирала отпреди имунизациите и откриването на имунизацията.

Той изясни, че световното разпространяване на вируса демонстрира, че няма специфичност на популацията, която да пази от него.

„ В нашата територия, доколкото знам, се спонсорират няколко огромни плана, които да изследват генетичните особености и предразположеността на българската популация към вирусите. Със сигурност мога да кажа, че на процедура няма човек, които да разпознае вируса като чужд”, изясни имунологът.

Доц. Шиваров е на мнение, че другите модели на страните са поради ресурсите и политическите решения. Той счита, че прекосяването към по-сериозни ограничения е безсмислено, в случай че има огромна опозиция.

„ По-добре да се съблюдават по-леки ограничения, само че в по-голяма степен, в сравнение с да се постановат по-тежки ограничения, които ще причинят по-голяма опозиция и противодействие”, счита имунологът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР