Медиците и болниците ще съобщават директно в общината при смърт

...
Медиците и болниците ще съобщават директно в общината при смърт
Коментари Харесай

Какво се случва с жертвите на коронавирус, чиито роднини са болни или под карантина?

 Медиците и лечебните заведения ще оповестяват непосредствено в общината при гибел на пациент, когато околните на умрелия са под карантина, изолираност или на лекуване в болница.

Такива ремонти сред първо и второ четене са внесли депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти в закона за здравето, посредством които пък се вършат промени на Закона за гражданската регистрация.

В претекстовете си те за записали, че сега известието за гибел би трябвало да се прави до общинската администрация до 48 часа. Обикновено това известие за гибел се дава на близки и родственици на умрелия. На базата на това локалните управляващи издават и смъртния акт.

Ако този период от 48 часа се изпусне, по-късно смъртният акт се издава единствено от съда. Сега обаче около Коронавирус рецесията има доста случаи, когато близки на умрелите също са под карантина и не могат да дават известието в нужния период. Затова депутатите оферират здравното лице, издало известието за гибел, да го изпраща неотложно в общинската администрация за сформиране на акт. Промяната се прави за отбягване на правосъдна процедура за сформиране на акт за гибел в тази тежка обстановка, както и на закъснение на погребението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР