Медицинските бележки за ученици, които бяха направени изцяло електронни от

...
Медицинските бележки за ученици, които бяха направени изцяло електронни от
Коментари Харесай

Идва ли краят на медицинските бележки в училище? БЛС се обяви против идея на проф. Хинков

Медицинските бележки за възпитаници, които бяха направени напълно електронни от 1 октомври 2023 година, може да отпаднат напълно.

Вместо това - има концепция учебните заведения да одобряват амбулаторните листове, които персоналните лекари сформират при всеки обзор на дете.

Планът беше разгласен от министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков в неделя, само че незабавно се сблъска със опозиция от страна на Българския лекарски съюз.

Идеята за смяна пристигна малко след публикуването на данните за за една извинителна записка - до 57 лева в София. Това се случва, макар че опазването на здравето за деца до 18 година е гратис и не се събират потребителски такси за обзор на деца.

Какво предлага Министерството на здравеопазването:

Проф. Хинков предлага да се анулира напълно издаването на медицински бележки за възпитаници, а вместо тях да се употребява амбулаторният лист.

" Имаме кардиналното утвърждение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се завърши в най-скоро време, тъй че здравната записка да отпадне като документ, който добавя това, което се прави от общопрактикуващия доктор “, сподели Хинков пред bTV в неделя.

Позицията му пристигна след голям брой рецензии от родители и лекари, които се оказаха недоволни от системата на електронните извинителни бележки - едните поради изключителните разноски, а другите поради спомагателния ангажимент.

Заради това беше препоръчано и да се усили от образователни дни " по уважителни аргументи ", вместо да се постанова да ги водят на прегледи за една записка.

Сега обаче Българският лекарски съюз се скара задочно със здравния министър, като разгласи противоречие с оферти от него метод.

От БЛС отхвърлят да са давали единодушие за концепцията, която Хинков стартира пред bTV, и настояват, че са научили за нея от медиите.

От съсловната организация прибавят, че изказаното предложние повдига доста въпроси, измежду които и такива за отбрана на персоналните данни на децата.

" Каква част от " сензитивната “ информация за здравословното положение на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в учебно заведение и кой ще има достъп до нея? С каква смяна в нормативната уредба ще се вкара тази оригиналност? В какви периоди се възнамерява да се вкара смяната? Какво се случва с отсъствията на децата, лекувани в лечебните заведения? ", питат лекарите.

Към този миг няма отговор от страна на здравния министър, само че министърът на образованието Галин Цоков се намеси.

Той удостовери, че концепцията към момента е на ранна фаза и към момента не е образувана междуведомствената група, която да разиска по-подробно предлагането на Министерството на здравеопазването.

Галин Цоков също се изрече внимателно във връзка предлагането за цялостно унищожаване на бележките, което ще изисква промени в закони и наредби, свързани с просветителната система.

" Вторият по-труден въпрос е по какъв начин ще се придвижи тази информация (за отсъствията) в амбулаторните карти - тъй че в информацията, която стига до електронните дневници, да няма персонални данни или данни, свързани със здравното досие на учениците ", добави той.

Не е ясно дали концепцията за промяна ще може да се реализира - и по какъв начин - преди ротацията през март 2024. Христо Хинков към този момент съобщи желанието си да се отдръпна от кабинета поради липса на политическа поддръжка за главните му политики в здравната система.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР