Медицински университет-София дава титлата Доктор хонорис кауза“ на един от

...
Медицински университет-София дава титлата Доктор хонорис кауза“ на един от
Коментари Харесай

Изявен учен и благодеятел става Доктор хонорис кауза“ на МУ-София

Медицински университет-София дава купата " Доктор хонорис идея “ на един от най-активните благодеятели в региона на медицината у нас. Това е проф. доктор Валентин Джонов, дм, шеф на Института по анатомия към Университета Берн, Швейцария.

Проф. Джонов е анатом от интернационална големина, измежду първите няколко най-хубави експерти в Европа (макар сега да липсва ранглиста за това, последно е бил в Топ 10 през 2010г.). Автор е на над 200 изявления с научно и научно-популярно наличие в авторитетни профилирани издания.

Безценен е приносът на проф. Джонов във връзка с намирането на благоприятни условия за специализация на български лекари в Университетската болница Инзелшпитал в Берн, където той работи. В последните години това са приблизително по 4 наши медици годишно. В сферата на съдействието в здравната област, той е провел неведнъж включване на български учени в взаимни научни планове с учени от Швейцария.

България и Медицински университет-София правят оценка високо освен приноса му в областта на научното съдействие и подвижност, само че и богатата и разнообразна благотворителна активност, която той развива.

Проф. доктор Валентин Георгиев Джонов е роден в гр. Видин през 1962 година, само че фамилията му е с корен от с. Гомотарци. Средно обучение приключва във Видинската гимназия през 1980г. Висшето си обучение приключва в Медицински университет – София през 1987г. и стартира работа във Видинската болница, след което се трансферира в поделение по неврохирургия в София и като помощник в МУ-София.

През 1990г. отпътува на специализация в Швейцария, където е поканен да работи в разнообразни лечебни заведения, като му е препоръчана и научна кариера.

Последователно е учител, доцент, професор и началник на катедра, а от 2018г. и шеф на Института по анатомия в гр. Берн.

Със съдействието на фондацията на Суверенния малтийски медал в Швейцария, проф. Джонов съумява да провежда скъпа поддръжка за български лечебни заведения, част от които са и клинични бази на МУ-София. Помощта е под формата на здравна инсталация и съоръжение, болнични кревати и прилежащия им инвентар. Само за последните десетина години в България са пристигнали над 100 тира с дарения от друг темперамент, като за последните 4 години регулярно всеки месец идват по 2 тира с дарения за разнообразни градове в България.

Най-новото подаяние, проведено за Медицински университет-София от страна на проф. Джонов, е съвременен електронен микроскоп с цялостно съоръжение към него, който ще обезпечи опция за осъществяване на електронно-микроскопски наблюдения за потребностите на университета.

Проф. доктор Валентин Джонов е притежател на голям брой авторитетни награди и оценки, в това число през 2020 година бе почетен със „ Златна лаврова клонка “ от Министерството на външните работи на България за особени заслуги в областта на благотворителната активност и принос за двустранното съдействие сред Конфедерация Швейцария и Република България в опазването на здравето и медицината.

През 2021 година Общинският съвет Видин го удостои със званието „ Почетен жител “ на Видин, за помощта му към родния му град, в това число изцяло преоборудване на остарялата телефонна централа в локалната болница.

Церемонията по връчването на званието на проф. Джонов ще се състои на 8 март, вторник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР