Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията Чухте ли

...
Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията Чухте ли
Коментари Харесай

Извършена ли е кражба чрез медицинския хеликоптер? Министър Гвоздейков отговори пред Искра.бг

Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на превоза и известията

„ Чухте ли за чисто новия хеликоптер, който е пристигнал през днешния ден от завода в Италия? Колко притежатели е сменил преди този момент? Регистрационния номер на Водоснабдителна система е еднакъв за всяка машина – тъкмо, както регистрационният номер на леките автомобили… “

Това разяснява кметският наместник на село Светлина в Община Средец Иван Айрянов във Фейсбук. Според него това „ очевидно е следващата кражба от държавна поръчка “ и е „ бил някъде, само че очевидно единствено за оборудването, с цел да стане въздушна кола за спешна помощ “ .

Публикация. Снимка: Скрийншот

По този мотив публицист на Искра.бг потърси за коментар министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков . Той съобщи, че тези изказвания са нелепости и изясни:

„ Това са тестови краткотрайни регистрации, които заводът употребява за създадените си хеликоптери! Естествено, че с тази регистрация има тествани десетки хеликоптери! И поради това всяко въздухоплавателно средство има MSN (Serial number). “

Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на превоза и известията Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на превоза и известията Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на превоза и известията Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на превоза и известията

На този декор първи медицински хеликоптер за незабавна помощ по въздуха ще бъде публично показан през днешния ден. Той се намира в авиобазата на „ Гранична полиция “ в столичния квартал „ Враждебна “.

Машината е част от новоизграждащата се система за незабавна помощ по въздуха HEMS . Тя е създадена в Италия и е брандирана с българското знаме . Предвижда се още този месец да започва присъединяване й в избавителни задачи. В HEMS ще работят 36 водачи , като 6 от тях са подготвени в Италия. Има и над 90 медици, минали през образование да оказват помощ по въздуха.

Медицински хеликоптер. Снимка: Министерство на превоза и известията

Припомняме още, че по-рано транспортният министър разкри, че се чака през тази година България да придобие общо три хеликоптера , като другите два би трябвало да дойдат у нас в края на юни и през декември . Останалите ще дойдат през идващите 2 години. Припомняме, че планът бе стартиран през 2020 година , а бюджетът му е 22 милиона лв. .

Предвижда се през първата година машината да лети единствено по ярко или 30 минути преди залез и 30 минути преди изгрев – условието е на Европейския правилник за авиационна активност.

Хеликоптерът ще се употребява и при донорска обстановка , за превозване на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения у нас, както и ще транспортира при незабавни положения на кръвни артикули. Той няма да бъде в помощ на Планинската избавителна работа по отношение на търсене, търсене и избавяне. Но когато би трябвало да бъде превозен потърпевш в планината , машината ще може да извършва тези действия.

Обхватът на машината е с радиус от към 200 км от столицата по права линия. Предвидено е машините да бъдат по този начин ситуирани в страната, че най-малко 2 от тях да припокриват всяка област от нея.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР