Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на

...
Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на
Коментари Харесай

Медици от болница в Ню Йорк извършиха първата трансплантация на трахея в света

Медици от болница в Ню Йорк направиха първата трансплантация на трахея в света, написа Си Ен Ен.

56-годишната пациентка Соня Сейн била с повредена трахея от години, откакто получила тежък астматичен припадък и трябвало да се обдишва с вентилатор. В следствие са правени голям брой опити да трахеята й да бъде поправена, само че без триумф.

Единственият метод Сейн да диша относително обикновено било с трахеотомия - отвор в шията, от който тя си поема въздух и посредством тръба той стига до белите й дробове.

" Това беше вярното решение за мен. Когато си поех въздух за първи път беше парадайс ", споделя Сейн след сполучливата процедура.

Д-р Ерик Генден, хирургът управлявал интервенцията, изследва трансплантацията на трахея в последните 30 години. Трансплантирането на сходни органи, които са в по-дълги сегменти е извънредно мъчно за реализиране, изясняват лекарите.

" Още когато бях студент ми беше доста необичайно, че могат да бъдат присадени дробове, бъбреци и сърца, само че не и трахеята ", споделя той в изявление през Си Ен Ен.

Най-голямото предизвикателство пред медицинския екип било по какъв начин да основат кръвоснабдяване на трахеята, която е извънредно сложен орган с доста дребни кръвоносни съдове. С изследването си доктор Генден разкрил, че по-големите кръвоносни съдове, които са с размери на спагети, могат да обезпечат задоволително кръв за донорската трахея.

Операцията траяла 18 часа и в нея се присъединили към 50 разнообразни експерти.

Сега пациентката се намира в болница под наблюдаване, само че лекарите споделят, че няма никакви индикации тялото й да отхвърля новия орган.

Сейн към този момент диша и се храни обикновено, само че към момента има отвор в шията си, с цел да могат лекарите безпроблемно да преглеждат трансплантираната трахея. След няколко седмици, обаче, и той ще бъде затворен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР