Медико-диагностичен пакет с няколко ключови изследвания при бременни предлага от

...
Медико-диагностичен пакет с няколко ключови изследвания при бременни предлага от
Коментари Харесай

Важни кръвни изследвания за бременната и новороденото предлага от днес Онкохематологията -

Медико-диагностичен пакет с няколко основни проучвания при бременни предлага от през днешния ден, 1 септември, Специализираната болница за интензивно лекуване на хематологични болести (СБАЛХЗ). Те са свързани с преценка на риска от хемолитична болест на новороденото и рядкото генетично заболяване таласемия.

Таласемията е наследствено заболяване, обвързвано с недостатък в молекулата на хемоглобина, който води до понижена преживяемост на еритроцитите (червените кръвни клетки), тяхното прибързано разрушение и анемия. Ако се откри, че бъдещата майка е притежател на подобен ген, е значимо да се изследва и сътрудникът ѝ, тъй като при носителство на двамата родители има 25% възможност да се роди дете с тежка форма на таласемия (таласемия майор). Такава двойка има 25% късмет за изцяло крепко дете и 50% възможност то да е единствено притежател на болестта. Ето за какво е значимо да се откри още при започване на бременността дали дамата е носителка на таласемичен ген.

Д-р Мирела Рангелова, трансфузионен хематолог в Направление по таласемии и патологични хемоглобини в СБАЛХЗ прецизира, че предварителната защита на болестта е доста значима. Според нея, в случай че се откри болнав синдром по време на бременността, е значимо да се тестват бременните, тъй като това може да е обвързвано с безсимптомната форма на носителство на гена или така наречен таласемия минор. Д-р Рангелова обръща внимание, че в тези случаи при бременната, в случай че в хода на родоразрешаването се наложи кръвопреливане, би трябвало да бъдат спазени условията за пациенти с таласемия.

Смятаме, че носителството на таласемия в България е към 2,5%, което се равнява на към 170 000 души. С тежка форма – Таласемия майор у нас има почти 300 пациенти, огромна част от които се лекуват в нашата болница, прецизира доктор Рангелова.

Второто проучване, включено в пакета за бременни, открива риска от хемолитичната болест на новороденото. Препоръчително е то да се направи още при започване на регистрацията на бременността – към 10-16 гестационна седмица.

Хемолитичната болест е обвързвана с имунен спор вследствие на несъответственост по еритроцитни кръвногрупови антигени сред майката и плода. Д-р Йонка Лазарова, началник на Лабораторията по трансфузионна хематология в СБАЛХЗ, разяснява, че затруднението може да се развие освен при Rh D несъвместима бременност: Rh (-) негативна бременна и Rh (+) позитивен плод. Възможно е то да настъпи още при първа АВО-несъвместима бременност, в случай че майката е от кръвна група 0, защото може да има висок титър на анти-А или анти-В-антитела от клас Ig G, които минават през плацентата и може да са причина за хемолитичната болест на новороденото (ако то е с кръвна група А или В). В случаите, когато се откри подобен риск, се наблюдава бременната с надзор на титъра и интензивността на имунните антитела в хода на бременността и преди раждането, както и при повторна бременност.

С този медико-диагностичен пакет даваме опция на всяка бременна жена да направи на едно място всички неохбодими проучвания, свързани с преценка на риска от хемолитична болест на новороденото и таласемия. След приемане на резултата, и при нужда, могат да се създадат както спомагателни профилирани проучвания, по този начин и консултация с хематолог, прецизира доктор Лазарова.

Изследванията се правят след авансово записване на тел.: 02/45 42 129 всеки ден от 10:30 до 12:00 часа. Вземането на кръвни проби от бременните се прави във вторник и четвъртък от 11:30 до 13:30 часа в манипулационната към Клинична лаборатория на първи етаж. Цената на пакета медико-диагностични проучвания е 150 лева

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР