Медиите съобщиха поредната сензация: коронавирусът NeoCoV, открит при прилети в

...
Медиите съобщиха поредната сензация: коронавирусът NeoCoV, открит при прилети в
Коментари Харесай

С какво е опасен коронавирусът NeoCoV

Медиите оповестиха следващата сензация: коронавирусът NeoCoV, открит при прилети в ЮАР може да прониква в клетките, с помощта на същия механизъм, както и  SARS-CoV-2. Мнозина са обезпокоени от това. Какво се случи в фактически и има ли съображение за терзание?

През 2011 и 2012 година немските учени дружно с техните южноафрикански сътрудници събирали мостри от екскременти от прилепи в провинцията Квазулу-Натал. Те се интересували от нови коронавируси , циркулиращи измежду дребните прилепи, заяви РИА Новости. 

Прилепите са естествени резервоари за рискови за индивида инфекции, да вземем за пример вирусът ебола. Те придвижват и SARS-подобни вируси, провокирала зараза през 2002-2003 година в Азия, последвана от непитичната пневмония през 2012 година, чийто възбудител беше MERS-CoV.

След като събрали фекалиите от 62 прилепа от 13 типа учените провели PCR летописи, с цел да открият нужната РНК. Пет от образците се оказали позитивни за  гена RdRp — знак на ковид. Четири от образците принадлежали на алфакоронавирусите, а един претендирал изключително внимание. Това бил бетакоронавирус, към който се отнася и възбудителят на MERS. Той е открит в пример, взет от самка на типа Neoromicia cf. zuluensis.

NeoCoV демонстрира на какво е кадърен

Година по-късно същият теоретичен колектив, ръководен от професорите Волфганг Прайзер и Ян Декслер проучват генома на PML/2011, получил името NeoCoV. Оказало се, че той доста наподобява на MERS-CoV, само че в процеса на еволюцията пътищата им са се разделили.

Учените открили, че в миналото е станала рекомбинация, т.е. смяна в генетичния материал на NeoCoV, което е довело до появяването на MERS-CoV. Той е заразил камили, еволюирал е в тях, придобил е нови свойства и инфектира хората. Най-вероятно негов предшественик е бил популация от прилепи. 
Смекчават леко режима за заведенията в Гърция
Гръцките здравни управляващи леко облекчиха част от рестриктивните мерки за заведенията, предава БНР. Под напън на притежателите на заведения прав...
Прочети повече
Междувременно търсенето на произхода на MERS-CoV траяли. Американски учени взаимно с техни сътрудници от Уганда анализирали пример от прилеп, хванат през февруари 2013 година и открили още един бетакоронавирус с геном 91% сходен на генома на NeoCoV и на 87% - MERS-CoV. Той е наименуван PREDICT/PDF-2180. Много от разликите били в S-протеина - значим детайл, с който ковид се захваща за мембраната на живата клетка. Подобно се среща и в популациите на дивите таралежи.

Схематична визия за родството на бетакоронавирусите

Китайците решили да изучат по какъв начин тъкмо NeoCoV и събратът му PREDICT/PDF-2180 проникват в организма. Например, MERS-CoV излъгва клетката, като употребява разположените върху нея молекули DPP4. Учените основават химерен вирус с нужните фрагменти и заразявали с него клетъчните линии Vero (бъбреци на зелени маймуни), изменени по този начин, че да създават мембранни рецептори на разнообразни животни.

Неочаквано станало ясно, че NeoCoV и PREDICT/PDF-2180 могат да употребяват човешкия рецептор ACE2, въпреки и не доста дейно. Така работи SARS-CoV-2. При това разновидността в S-протеина може да усъвършенства свойствата на двата вируса. Учените даже позволяват, че те имат прикрит капацитет да инфектират човек благодарение на акомодация по пътя на " антигенния дрифт ". Това е изключително настоящо в изискванията на разпространяването на силномутиралия вид Омикрон.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР