Медът да замести захарта в детските менюта - това предлага

...
Медът да замести захарта в детските менюта - това предлага
Коментари Харесай

Ще заменят ли захарта в детското меню с мед и колко ще поскъпне храната на децата?

Медът да замести захарта в детските менюта - това предлага еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните.

Колко захар употребяват децата на ден и ще нарастнат ли детските храни след смяната? Отговорът на тези въпроси потърси репортерът Георги Георгиев и рубриката „ На твоя страна ” по Нова тв.

Идеята е напълно скоро захарта от менюто на най-малките напълно да бъде сменена от мед, защото той е по-безвреден и дава повече сила, нужна за организма на подрастващите.

Според стандартите на Световната здравна организация захарта не би трябвало да надвишава 10% от дневния енергиен банкет. В идеалния случай процентите би трябвало да бъдат 5. Оказва се обаче, че българските деца одобряват дост по-големи количества.

Според разпоредбите сега в рецептурниците за детското меню не би трябвало да има торти, пасти, сиропирани сладкиши, шоколадови произведения и бонбони, както и енергийни и безалкохолни питиета.

Труден обаче е контролът отвън учебните заведения и детските градини - в лавките.

Ако захарта се размени с мед, цената на храните за деца доста ще се увеличи. Затова в учебните заведения и детските градини търсят други разновидности. Един от тях е постоянното сервиране на плодове.

Най-вероятно мед в учебните заведения ще се доставя по схемата за плод и мляко с европейско финансиране. За да стане това допустимо обаче, дотацията от Брюксел ще би трябвало да се усили.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР