Мечтали ли ли сте някога за джинджифилова къщичка като тази,

...
Мечтали ли ли сте някога за джинджифилова къщичка като тази,
Коментари Харесай

Ядливата къща на Хензел и Гретел може да се превърне в реалност

Мечтали ли ли сте в миналото за джинджифилова къщурка като тази, на която попадат Хензел и Гретел ? В близко бъдеще ядливите къщи към този момент няма да се срещат единствено в приказките с помощта на японски учени, съобщи Асошиейтед прес.

Двама откриватели от Токийския университет - Кота Мачида и Юя Сакаи, са създали технология за преобразяване на хранителни боклуци в евентуално кадърен за консумация "цимент ", подобаващ за потребление в строителството .

Това е първият в света развой за произвеждане на цимент напълно от хранителни боклуци, които са сериозен проблем както в Япония, по този начин и по света . Изследователите споделят, че якостта на обтягане или прегъване на техния артикул е съвсем четири пъти по-голяма от тази на елементарния бетон.

Мачида и Сакаи допълват, че се надяват да оказват помощ за понижаване на световното стопляне, облекчавайки проблемите, свързани със заровените в сметищата питателните боклуци, които отделят метан в процеса на изгниване .

Сакаи създава технологията, до момента в който изследва устойчиви материали, които могат да заменят бетона на циментова основа . Производството на цимент съставлява 8 % от международните излъчвания на въглероден диоксид, съгласно Чатъм Хаус.

In the near future, edible houses may no longer be just fairy tales. Researchers at the University of Tokyo have developed a technology that can turn scraps into “food cement " for construction and other uses.
— The Associated Press (@AP)
Първоначално експертът създава способ за произвеждане на бетон посредством подлагане на пулверизирани дървесни частици на топлинно компресиране . Тристепенният развой на сушене, пулверизиране и компресиране се прави благодарение на елементарни миксери и компресори, които съгласно откривателите могат да бъдат закупени от Амазон.

Впоследствие Юя Сакаи и неговият студент Кота Мачида вземат решение да тестват същото с хранителни боклуци .

При предходни опити за произвеждане на цимент от хранителни боклуци се е налагало смесването им с пластмаси, с цел да може материалите да се слепят.

След месеци на неуспехи те схващат, че могат да накарат цимента да се свърже, като контролират употребяваните температура и налягане .

"Най-голямото предизвикателство беше, че всеки вид хранителен боклук изисква разнообразни равнища на налягане " , споделя Сакаи.

: A gingerbread house-style building option
— TechXplore (@TechXplore_com)
Други опити за потреблението на хранителни боклуци в строителството се концентрират основно върху използването на наслойка от кафе или пепел от биологични боклуци като пълнители в елементарен бетон.

Сакаи и Мачида настояват, че сполучливо са създали цимент, употребявайки чаени листа, кори от портокали, обелки от лук, наслойка от кафе, китайско зеле и даже останки от кутия за обяд .

Те са коригирали усетите с разнообразни подправки и са открили, че цветовете, ароматът и усета на цимента могат да бъдат много привлекателни . За да може да употребява материала, човек би трябвало да го натроши на части и да го свари, изяснява Сакаи.

За да стане водоустойчив и да се защищити от изяждане от гризачи и други вредители, циментът може да бъде затрупан с японски лак .

Циментът от хранителни боклуци може да се употребява неведнъж и е биоразградим, тъй че може да бъде заровен, когато към този момент не е нужен.

"Крайната ни цел е този цимент да размени пластмасовите и циментовите артикули, които имат по-лошо влияние върху околната среда ", споделя Мачида.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР