Мебелните компании са в безизходица, тъй като по-малко хора купуват скъпи артикули

...
Хората вече не купуват мебели, както преди. Миналата седмица двама
Коментари Харесай

Хората вече не купуват мебели, както преди.

Миналата седмица двама търговци на дребно на мебели заявиха, че изпитват огромен спад на продажбите в сравнение с миналата година. В четвъртък марката за луксозни мебели RH отчете 19% спад в приходите си през второто тримесечие, докато в петък Hooker Furnishings, базиран във Вирджиния производител на мебели, който продава стоки в Wayfair, Macy's и други търговци на дребно, заяви, че приходите им през второто тримесечие са паднали рязко 36 %.

Инвеститорите изглеждат притеснени. В петък акциите на RH (RH) паднаха с 16%, докато Hooker Furnishings (HOFT) спаднаха със 17%.

Двете компании са последните в нарастващия списък от търговци на дребно на мебели, които отбелязват забавяне след години на растеж, подхранван от тенденциите за оставане у дома от ерата на пандемията.

Миналия месец Williams-Sonoma, която притежава West Elm и Pottery Barn, отчете 20% спад на приходите за West Elm и 10% спад за Pottery Barn. Wayfair, онлайн продавач на мебели, отбеляза спад на приходите си през второто тримесечие с 3,4%, а La-Z-Boy, производител на мебели, отчете 20% спад в продажбите през август.

Изложение в магазина в Линфийлд, Масачузетс на 26 май 2022 г. Дисплей в магазина в Линфийлд, Масачузетс на 26 май 2022 г. Дейвид Л. Райън/The Boston Globe/Getty Images

„Намираме се в период, в който потребителите купуват по-малко големи мебели, отколкото преди година, тъй като пренасочват разходите си“, каза главният изпълнителен директор на Williams-Sonoma Лаура Албер по време на разговор с инвеститори.

Защо хората не купуват мебели?

Брад Томас, анализатор на дребно в KeyBanc Capital Markets, каза, че болката за мебелните компании е част от по-значителна промяна в разходите, настъпила след пандемията.

„Когато настъпи пандемията, всички останахме вкъщи. Потребителите спряха да харчат за пътувания и преживявания в свободното време и харчат за разни неща“, каза Томас. „Категорията на мебелите беше една от многото категории, които отбелязаха голяма полза в края на 2020 г. до 2021 г. През 2022 г. и началото на 2023 г. беше разтоварване от това.“

Продажбите на търговци на дребно за подобряване на дома като Home Depot и Target също са спаднали през последните тримесечия.

Пазарът на жилища изигра роля в скорошното забавяне на подобряването на жилищата. Цените на жилищата в САЩ се повишават за пет месеца от юни, а лихвите по ипотечните кредити остават над 7%. Тази липса на достъпност означава по-малко движение на жилищния пазар и остават по-малко пари за покупки на мебели.

„Продължаваме да очакваме пазарът на луксозни жилища и по-широката икономика да останат предизвикателни през фискалната 2023 г. и през следващата година, тъй като лихвите по ипотечните кредити продължават да се движат към 20-годишни върхове“, каза главният изпълнителен директор на RH Гари Фридман в съобщението за печалбите в четвъртък.

Молбите за ипотека за закупуване на жилище спаднаха до 27-годишно дъно миналата седмица, според Асоциацията на ипотечните банкери. Томас каза, че преместването е „важен катализатор“ за закупуване на стоки за дома.

„С повишените лихвени проценти по ипотечните кредити при ниски нива на запасите не виждаме голяма активност при покупка на жилища“, каза той.

Стая за подобрения?

Не всички търговци на дребно на мебели са оцелели в настоящата тенденция на спад в търсенето. Миналия месец националната верига за мебели Mitchell Gold + Bob Williams обяви, че ще затвори дейността си.

„Настоящият икономически климат постави значителни предизвикателства пред мебелната индустрия в САЩ“, пише временният главен изпълнителен директор на търговеца на дребно Крис Мойе в известие, обявяващо закриването.

Някои търговци на дребно обаче вярват, че хората скоро могат да започнат да купуват повече мебели.

„Окуражени сме, че входящите поръчки са се увеличили всеки месец през лятото в сравнение с предходната година“, заяви главният изпълнителен директор на Hooker Furnishings Джеръми Хоф в изявление в петък.

Томас каза, че някои по-широки икономически фактори могат да повлияят на „способността и желанието за харчене“ на потребителя в САЩ. Той посочи края на дългогодишната пандемична пауза на изплащането на федерални студентски заеми като потенциален насрещен вятър за бъдещите купувачи на жилища и за общите разходи за мебели. Студентските заеми започнаха да начисляват лихви в началото на септември, а плащанията трябва да се изплащат в началото на октомври.

„Виждаме това като риск за потребителя в САЩ“, каза Томас.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР