МБАЛ Св. Петка“ е единствената многопрофилна болница в цялата Видинска

...
МБАЛ Св. Петка“ е единствената многопрофилна болница в цялата Видинска
Коментари Харесай

Гласуваха предложението Общината да помогне за финансовото оздравяване на видинската болница

МБАЛ „ Св. Петка “ е единствената многопрофилна болница в цялата Видинска област.

Като акционер с най-голямо дялово присъединяване от всички общини в региона, Община Видин декларира своята угриженост по отношение на финансовата непоклатимост на лечебното заведение и недостига на фрагменти, което е извънредно значимо за даването на качествени здравни услуги на популацията от целия район.

Изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Ивета Найденова е уведомила с писмо ръководителя на Общинския съвет Генади Велков, че с цел да се преодолеят следствията от коронавирусната зараза и подбудените от това финансови усложнения, свързани с понижаване броя на лекуваните пациенти, лечебното заведение следва да изготви възстановителен проект за интервал от три години.

Общо към 3 000 000 лева са отговорностите на МБАЛ „ Св. Петка “ сега. Тя дължи на Община Видин за налог неподвижен парцел и такса битови боклуци за интервала от 2017 година до 2022 година в размер на: главница – 315 052.43 лева и рента до дата 13.01.2023 година – 82 795.76 лева, както и рента до окончателното заплащане от страна на Общината.

Директорът на болничното заведение доктор Ивета Найденова и икономическият шеф Людмил Цветанов участваха на днешното съвещание на Общинския съвет, с цел да внесат изясненост по отношение на финансовото положение на лечебното заведение.

Общинските съветници гласоподаваха в бюджета на Община Видин за 2023 година да бъде заложена сума до 400 000 лева за погасяване на отговорностите на МБАЛ „ Св. Петка “ АД за налог неподвижен парцел и такса битови боклуци за интервала от 2017 година до 2022 година

        Дебат по време на съвещанието провокира предлагането за разработване на план за изменение на Подробен организационен проект по отношение на капиталови планове на Общината за облагородяване на терена на опустошения плувен басейн. Кметът доктор Цветан Ценков изясни, че има абстрактен план по отношение на тази зона, където се планува да бъде уголемен общинският пазар и да се обособи паркинг, като част от територията евентуално ще се закупи и там също ще бъдат построени паркоместа, с цел да не се попречва придвижването по булеварда. Общинските съветници обаче не поддържаха това предложение с причини, че съществуват неясноти какво тъкмо ще бъде направено в тази зона. „ Подмятанията, че има някакви сделки с някой по отношение на терена, са несъстоятелни. Вечно се търси някаква причина хубавите неща да не се случат “ – сподели доктор Ценков.

              Бяха гласувани и признати значими оферти за: вдишване на общински дълг за обезпечаване на финансиране за осъществяване на план „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин ”; дофинансиране със лични средства в размер до 214 097.58 лева на план „ Основна реорганизация на централна пешеходна зона – IV стадий “;кандидатстване с планово предложение за непосредствено даване на средства по процедура Подкрепа за енергийно ефикасни системи за улично осветяване, с финансиране по линия на Механизма за възобновяване и резистентност (Покана 1); самоучастие по план „ Реставрация и акомодация на Синагога – Видин в туристически обект Културен център „ Жул Паскин по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година, предпочитана ос 6 Регионален туризъм “, процедура на непосредствено даване „ Развитие на туристически атракции “; дофинансиране на Центъра за поддръжка за личностно развиване – Градско ученическо общежитие за осъществяване на заплащане за електрическа енергия; превръщане на общинско дружество (ОП) „ Пазари и паркинги “ в Оперативна програма „ Пазари “ и други

            Одобрен бе Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника на Община Видин за финансово подкрепяне на проучвания и процедури при лекуването на лица с репродуктивни проблеми (приет с Решение №163, взето с Протокол №9 от 02.10.2020 година на Общински съвет – Видин). В плана се планува средствата, отпускани на дами, фамилии или двойки, живеещи на фамилни начала, да бъдат в размер до 2000 лева (сега финансовото подкрепяне е до 1000 лева.).

            В дневния ред на съвещанието локалният парламент утвърди и няколко оферти, свързани с парцели общинска благосъстоятелност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР