МБАЛ Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян, организира Седмица на

...
МБАЛ Д-р Братан Шукеров“ АД – Смолян, организира Седмица на
Коментари Харесай

Смолянската болница организира „Седмица на отворените врати“ с безплатни прегледи за туберкулоза

МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ АД – Смолян, провежда „ Седмица на отворените порти ” с безвъзмездни прегледи за туберкулоза, заяви доктор Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет. В дните от 18-ти до 22-ри март 2024 година, сред 8,00 и 15,30 часа, ще се правят безвъзмездни медицински съвещания. Д-р Лазарова ще приема в кабинета за надзор на туберкулозата, който се намира на шестия етаж на болничното заведение, над Инфекциозно поделение.

„ Организираме по няколко пъти в годината акцията „ Седмица на отворените порти “, тъй като тя се потвърди като доста добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза, навреме предприемане на ограничения за лекуване и спиране на трансмисията на инфекцията. А ранното разкриване на туберкулозата и започване на навреме лекуване в дълготраен проект, води до понижаване на случаите от туберкулоза “, разяснява доктор Лазарова.

Прегледите и проучванията са изцяло безвъзмездни, в това число и за неосигурените лица. На всеки, който реши да ревизира своето положение, ще бъде осъществен обзор и ще се назначи проба манту, а при нужда и спомагателни проучвания – рентгенова фотография и проучване на материал за туберкулозни бактерии.

При последната акция, извършена в смолянската болница в интервала 04.12 - 08.12.2023 година, минаха 56-ма души. От тях с риск са 48. Направени са 46 проби Манту, 18 рентгенография на бял дроб, 5 проучвания на храчка за БК, 1 квантиферонов тест и 2 квантиферонов тест и Манту. Открит е един пациент с латентна туберкулозна зараза. Един е обзет с химиопрофилактика. Няма съмнителни за туберкулоза.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР