Майсторски клас по приготвяне на хляб - готови ли сте

...
Майсторски клас по приготвяне на хляб - готови ли сте
Коментари Харесай

Хляб от оризово и царевично брашно

Майсторски клас по подготвяне на самун - подготвени ли сте да запишете рецептата

Необходими Продукти

● оризово брашно - 340 г (част от него може да е от пълнозърнест ориз)
● царевично брашно - 100 г тънко + за доизмесване
● яйца - 1 бр.
● квас - 20 г жива
● прясно мляко - 250 мл
● зехтин - 35 мл
● сол - 1 и 1/2 ч.л.
● захар - 1 ч.л.
● оцет - 1 с.л.
● бакпулвер - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Хлябът се замесва с миксер с плъгини за месене на тесто заради това, че тестото би трябвало да остане по-меко и ръчно би било мъчно да се работи с него.

Ако нямате оризово брашно може да си смелите в блендер на висока мощ или в мелачка за кафе. За този самун аз съм употребила и малко брашно от кафяв/пълнозърнест ориз, което си смелих, само че може и напълно от бял ориз.

Освен квас употребяваме и бакпулвер, което е необичайно, само че по този начин е по истинска рецепта на Thermomix, приспособена от мен и необикновено сполучлива.

Технологията е следната:

200 мл от млякото се смесват със зехтина и се загряват на сдържан огън до 80-90 градуса. Течността се изсипва в купата на миксера и към нея се пресява по-голямата част от оризовото брашно. Бърка се до кашичка 10 минути с приставките за тесто.

През това време се разтваря маята в леко затопленото останало мляко дружно със захарта. Оставя се да шупне и се налива към първото тесто. Добавят се последователно яйцето (разбито), солта, оцетът и останалото оризово брашно със царевичното.

Бъркането/месенето продължава още 4-5 минути, като към края се ръсва и бакпулверът и още брашно, в случай че е належащо, до формиране на гъста каша или меко тесто.

Тестото се сипва в намаслена правоъгълна форма, приблизителни размери 13/25, и се оставя на топло да удвои размера си за към 30-40 минути.

Поставя се в загрята на 200 градуса фурна за към 30 минути или до златиста коричка. Последните 10 минути фурната се понижа до 180 градуса.

Хлебчето се охлажда върху решетка и тогава се разрязва.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР