Майката е разследвана за злоупотреби с 2,5 млн. евро и

...
Майката е разследвана за злоупотреби с 2,5 млн. евро и
Коментари Харесай

Баща, който воюва за децата си: Не искам да ги дам на приемни семейства в Норвегия

Майката е разследвана за злоупотреби с 2,5 млн. евро и делото ѝ потегля наесен.

“Не желая децата ми да живеят в Норвегия - не тъй като съм по-добър от майка им или пък мисля, че те нямат потребност от нея, а тъй като, в случай че тя влезе в пандиза, ще бъдат дадени на приемни фамилии. А там те имат повече права от биологичните родители. Казах ѝ го 100 пъти: “Излежи си присъдата, не мога да ти дам децата в този миг, тъй като не ти ще ги гледаш, а непознати хора ”.

Признанието е на 51-годишния компютърен експерт Чавдар Георгиев, който от година и половина води дело двете му невръстни деца Петър и Георгина, на 7 и 4 година, да останат в България, а не да бъдат предадени на майка им - норвежката гражданка Моника Хегхолмен.

На 19 април тази година арбитър Емилия Александрова от Софийския градски съд отсъжда, че децата, които са български жители, би трябвало да останат да живеят у нас.

Майка им Моника Хегхолмен апелира. Въпреки че в родината си тя е обвинена за злоупотреби в размер на 2,5 млн. евро, тамошните управляващи ѝ дават позволение да пътува до България за правосъдните съвещания. Преди дни делото потегли в Софийския апелативен съд. Тричленният правосъден състав обаче го отсрочи за 17 септември. Магистратите желаеха повече информация за обвиняванията против Моника в Норвегия. Подобни данни е търсила и арбитър Александрова, само че от северната страна не изпратили нищо. Докато делото вървеше в съда, пред Съдебната палата в София, както и във Варна, Шумен, Кърджали се събраха протестиращи в поддръжка на бащата.

“Много малко хора при разбъркан брак съумяват да изведат децата си от Норвегия. За българин или поляк да вземем за пример е съвсем невероятно. Затова норвежките управляващи не могат да ми го простят. Даже на Моника заплащат прехрана, че била ментално засегната от ареста ”, твърди бащата. Той подозира, че тамошните управляващи купуват и самолетните билети на майката на децата му, с цел да участва на всяко съвещание.

Чавдар Георгиев идва в България на 10 януари 2018 година, с цел да означи юбилея си.

Майка им знаела, че те ще пътуват с него в България.

“Не съм ги извел непозволено. На първа инстанция в Софийски градски съд беше открито, че имаме съглашение, че родителските ни права са 50 на 50 ”, изяснява той.

Бащата признава, че един от най-тежките му моменти е, когато узнава, че досегашната му партньорка е арестувана за злоупотреби. Това става през 2017 година По това време двамата към този момент са разграничени.

“В този миг разбрах, че животът ми свършва.

Арестът ме шокира, тъй като имам две дребни деца, които се нуждаят от майка си. Защо би трябвало те да бъдат травмирани, с какво са по-различни от другите? ”, прям е той.

След раздялата им норвежките управляващи стартират зорко да го управляват.

“Подложиха ме на три- четири изявленията с психолог. Идваха у дома, вървяха в детската градина, разпитваха. Наблюдаваха по какъв начин ги храня. Питаха ме за какво нямам норвежка телевизия вкъщи и за какво приказвам на децата на български. Правеха всичко допустимо, с цел да попадна в някаква клопка ”, спомня си той.

След щателната инспекция управляващите излизат със заключението, че е добър и грижлив родител, само че все пак не затварят случая, тъй като не създвал задоволително “норвежка атмосфера ”.

“Написаха писмо, че всичко е наред, само че тъй като сме се разделили, Моника не желае да се завършва казусът и го оставиха отворен ”, изяснява бащата.

Чавдар Георгиев, който в България приключва семестриално право, заживява във втория по величина град в Норвегия - Берген, през 2006 година Градът, който е с население малко над 220 хиляди души, е заобиколен от фиорди и е считан за най-дъждовния в Европа.

Преди да отиде в северната страна, години наред живее във Флорида и Колорадо. Зад океана отпътува, когато е едвам на 22 години. Там приключва компютърна компетентност.

“В един миг желаех да се прибера в Европа. Бях любопитен за Норвегия. Четох доста за страната, а и имах другар, който живееше в Берген и той ми разказваше за града ”, изяснява Георгиев.

Явява се на изявленията за работа в Норвегия. Покрай тях се среща с Моника Хегхолмен, която е съветник и е в екипа, провел едното.

След тях Георгиев още веднъж се връща в Съединени американски щати. С Моника поддържат чисто другарска връзка. Пристигайки в Норвегия, стартира работа като компютърен експерт в нейната компания. Тя се занимава със счетоводство. Напуска компанията три години преди раздялата им.

“Според мен подцених мултикултурния конфликт. Донякъде го считам за наивно от моя страна. Вероятно живеейки дълги години в Съединени американски щати, където хората са разнообразни, само че толерантни, съм мислил, че по този начин ще е и в Норвегия ”, признава компютърният експерт.

Моника го впечатлила с това, че е вселенски и необятно скроен човек. Покрай консултантската си работа пътувала до най-различни точки в света - Дубай, Съединени американски щати, Филипините.

Семейството ѝ обаче не го приело, най-много тъй като е от Източна Европа.

През годините дамата се трансформирала.

“Изолира се обществено. Въпреки че е от огромен жанр - има две сестри и родители, стартира да страни от тях. Имаше клиенти на компанията, които се оплакваха, че не е свършила работата, за която са платили ”, спомня си Георгиев.

Заради нейната служебна ангажираност той поема грижите за двете им деца съвсем от раждането им. Родителите му също ходели в Норвегия за по месец, с цел да оказват помощ.

“Децата са привикнали аз да ги виждам. По време на делото в Софийски градски съд Моника сама призна, че е работила по 14-15 часа дневно ”, споделя бащата.

След задържането ѝ по обвиняване за злоупотреби с 2,5 млн. евро, тя била сложена в изолатор. Това е арест, само че по норвежките закони значи, че няма право да поддържа връзка с никой от околните си.

Въпреки че всеки месец имало дело за смяна на мярката за неотклонение, норвежките управляващи я държат в изолатор 7 месеца. Очаква се наказателният развой да започва през есента.

Голямото терзание на бащата е, че в случай че майката бъде наказана, Петър и Георгина ще отидат в приемни фамилии и ще пресечен всевъзможен контакт с България.

“Норвежците споделят -приемното семейство е над всичко, т.е. биологичният родител не е най-важният ”, споделя Чавдар Георгиев. Той твърди, че 22 370 деца в северната страна били изведени от фамилиите си и дадени на приемни родители.

С идването в България Петър, който е роден 6 седмици по рано и по тази причина е с по-слабички мускули и леко изоставал от връстниците си, напредва доста в развиването си.

“Направи

необикновен

скок, тъй като е

с връстниците си

В Норвегия одобряват в детските градини от 7 месеца до 6 години, само че децата не са разграничени по възраст, а всички са дружно ”, изяснява Георгиев.

Според него и изискванията в детските градини в северната страна били несправедливо прехвалени. “Няма топла храна, заран детето яде у дома, след това родителите му дават банан, който да хапне, а на обяд им сервират скумрия в доматен сос ”, споделя той.

Наесен Петър ще е възпитаник в първи клас след сполучливо положени изпити.

Като уединен родител Чавдар Георгиев правил опити да получава детски добавки. Откази, тъй като делото за родителските му права е спряно. То не може да тръгне, преди да завърши процесът за това къде ще живеят Петър и Георгина.

“В цялостен параграф 22 съм, само че поех този кръст поради децата си ”, споделя бащата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР