Майкъл Джоржан е не само един от най-популярните и обичани

...
Майкъл Джоржан е не само един от най-популярните и обичани
Коментари Харесай

Богатството на Майкъл Джордан: 2 млрд. долара, яхти, самолети и имоти

Майкъл Джоржан е освен един от най-популярните и обичани спортисти за всички времена, само че и един от най-заможните.

Според испанския вестник " Марка ", благосъстоянието на Въздушния възлиза на 1,9 милиарда $, което го трансформира в най-печелившия в сектора и в най-успешния маркетингов план в историята.
Продадоха екип на Майкъл Джордан за 216 000 $ Въздушния е носил фланелката във финала на олимпийските игри в Барселона 1992
Майкъл Джордан се подрежда измежду 500-те най-богати американци и измежду 1500-те най-богати хора в света.

Ето по какъв начин Въздушния е натрупал благосъстоянието си:

- За 15 сезона в НБА е спечелил 93,8 млн. $ от заплати

От заплатата си на баскетболист в " Чикаго Булс " Майкъл Джордан е натрупал общо 93,8 милиона $ за 16 години в НБА, като съвсем половината от тях – 63,2 млн. $, са от последните му два сезона в " Булс ". Докато играе за " Уизардс " Въздушния прибавя към банковата си сметка още 2 милиона.

Богатството му е вследствие на постигнатото на паркета, чието отражение се мери в сполучливи рекламни покупко-продажби.

Снимка: Getty Images

Майкъл Джордан прави и няколко много сполучливи вложения, като покупката на частни самолети, яхти, парцели, голф стадиони, мотоциклети, коли и други първокласни играчки.

Това обаче не се отразява на банковата му сметка, както стана с доста от спортистите, профукали стотици милиони долари от благосъстоянието си.

- Първият му контракт с " Найк " e за Щатски долар 250 000

В основата на благосъстоянието на Въздушния е обвързването му със противоречивия тръст " Найк ". През 1984 година, в първата му година в НБА, той подписва с компанията от Орегон за 250 000 $ на година. Джордан повече харесвал " Адидас ", само че по това време немската компания се фокусирала върху баскетболисти над 2,13 м (той бил 1,98 м висок). И тогава шефът на " Найк " – Фил Найт, се намесил.

" Подписването с Джордан бе най-хубавото решение, което съм взимал през живота си ", признава той.

Специално за него компанията сътвори обособена линия за маратонки и спортно облекло – марката Jordan, за която баскетболистът получава на година по 100 милиона $. Неговите маратонки Air Jordan са най-продаваните в историята, а логото на Въздушния с изплезения му език, както преди всеки изстрел към коша, е различим знак по целия свят.

Снимка: БГНЕС

Благодарение на тях самата компания получава по 3 милиарда $ годишно. Децата на легендата – Джефри, Майкъл и Джасмин, заемат сега разнообразни постове във компанията на татко си, една от най-успешните маркетингови истории въобще. И не е чудно, че на Майкъл Джордан не му се постанова изобщо да се натиска да печели през обществените медии – той просто няма потребност от тях.

Цифрите са красноречиви: в случай че някой е имал благоразумието да влага 1000 $ през 1984 година в " Найк ", 20 години по-късно е щял да има 9 милиона $, а през днешния ден би имал 84 милиона, в случай че е запазил акциите си.

Другият огромен удар на Джордан е покупката на " Шарлът Хорнетс " през 2010 година за 275 млн. $. Днес баскетболният клуб е оценен на 1,05 милиарда $. Въздушния има акции също в бейзболния " Маями Марлинс ".

- Страстите на Въздушния - голф и пури

Майкъл Джордан не се лишава от своите обичани неща, измежду които е личният му аероплан, в чиято регистрация е вграден спортният му номер – 23, и шестицата за шестте му шампионски трофеи с " Булс ". Притежава 47-метрова яхта на стойност 80 милиона $ с всевъзможни екстри и улеснения.

И на нея, и в самолета си, Майкъл не се разделя с другата си уязвимост – хаванските пури, за които признава, че пуши по 6 дневно. Два пъти той е сниман за корицата на списание за последователите на пурите.

Голфът е друга огромна пристрастеност на именития баскетболист, на която се отдава след края на професионалната си кариера. Има собствен личен голф клуб във Флорида, наименуван Grove XXIII, където постоянно може да бъде забелязан да се вози на количката с пура в устата.

bTV приканва: останете си у дома!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР