Майка получава 23 000 евро обезщетение от общината, защото яслата,

...
Майка получава 23 000 евро обезщетение от общината, защото яслата,
Коментари Харесай

Майка в Германия получи 23 000 евро, защото детската ясла е далеч от дома

Майка получава 23 000 евро обезщетение от общината, тъй като яслата, в която детето ѝ получило място, е прекомерно надалеч от вкъщи и работата ѝ. Германия има голям проблем с детските градини. Липсват над 270 000 места.

В доста немски градове и села е извънредно мъчно да получиш място за дете в детска градина. За някои родители това се оказва непостижима цел. Същевременно по закон във Федералната република всяко дете над 1 година има право на място в държавна детска градина.

Но действителността постоянно наподобява по различен метод. Защото местата в яслите и другите детски заведения просто не са задоволително. И всяка майка знае, че след раждането на детето ѝ стартира сложна борба за място в детска градина.

" Това място не дава отговор на потребностите им "

За място се кандидатства документално, в доста общини - посредством единна онлайн-система за систематизиране на местата. На всяко дете над 1 година, чиито родители са кандидатствали за място, би трябвало да бъде направено предложение. Често обаче препоръчаните детски градини се оказват прекомерно надалеч от местоживеенето на фамилията. Както се е случило с една майка от Франкфурт на Майн. Властите предложили за едногодишния ѝ наследник място в градина, която била прекомерно надалеч от вкъщи им, както и от работното място на дамата. Пътуването с автомобил от вкъщи им до градината продължавало 30 мин без да се имат поради останалите фактори по пътя - като тапи, светофари и така нататък А от градината до работното място на дамата - 56 мин. в едната посока.

Подобни дистанции не подхождат на потребностите на детето и фамилията му. Поради това в този момент въпросната майка би трябвало да получи обезщетение от общината в размер на 23 000 евро. Това е постановил съд в провинция Хесен, осведоми DW.

В осведомителните известия по тематиката се споделя, че младата майка в началото е търпяла обстановката, само че след няколко месеца решила да се обърне към съда. Според съдиите, мястото в детската градина би трябвало да дава отговор на потребностите на фамилията. Дългото пътешестване коствало на дамата освен доста разноски, само че и доста нерви.

А тя е кандидатствала напълно в точния момент за място в градина - още след раждането на момченцето. В молбата си младата майка била показала всички вероятни ясли и детски градини наоколо до дома ѝ и работното ѝ място.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР