Мая ЙОВАНОВСКАС над 30 на сто са скочили жалбите до

...
Мая ЙОВАНОВСКАС над 30 на сто са скочили жалбите до
Коментари Харесай

В пандемията: Бум на жалбите до омбудсмана

Мая ЙОВАНОВСКА

С над 30 на 100 са скочили жалбите до националния омбудсман по време на пандемията. Това стана ясно от отговори на омбудсмана проф. Диана Ковачева на въпроси на ДУМА. И през 2020-а, и през 2021-ва потърсилите подпомагане от институцията са над 60 000 души.

За да отговорим на доверието и огромните упования, реорганизирах работата на институцията, разгласих мобилните телефони на нашите специалисти на интернет страницата ни, с цел да може жителите да се свързват по-лесно с нас. Не сме спирали работа, одобряваме тъжби, отговаряме на позвънявания, вършим инспекции, самосезираме се по значими въпроси, организираме онлайн полемики по значими проблеми, в това число виртуални приемни и срещи за съвещания на жителите, изяснява омбудсманът.

Хората са обезпокоени от социално-икономическите условия, от ниските си приходи, повишаващата се инфлация, от това, че с парите, които получават, не знаят дали на следващия ден ще могат да покрият най-належащите си разноски - за храна, за комуналните услуги, за медикаменти. Ако преди пандемията това беше терзание единствено за обществено слабите, то наблюденията ми в този момент са, че е за доста повече хора, за цели семейства, споделя проф. Ковачева. Драстичното повишаване на електрическата сила и природния газ е различен голям проблем, който тревожи хората. С необикновен фокус тя продължава да следи обществено уязвимите групи.

Предупредих вицепремиера и министър на финансите, обществения министър, народните представители от обществената и енергийната комисия, че повече от 24 неправителствени организации, снабдители на обществени услуги, търсят подпомагане, тъй като не могат да покрият разноските си за електрическа енергия, природен газ и заплати, споделя Ковачева. Според нея това на процедура заплашва естественото действие на този тип услуги и съществува действителен риск от утежняване на поддръжката за хиляди хора в уязвимо състояние. " В тази връзка е и моето законодателно предложение - да се планува опция за разсрочено заплащане на отговорностите им, тъй че да не стопира тяхната работа, което ще е удар върху най-уязвимите групи на обществото ни ", споделя омбудсманът.

Вече трета година в изискванията на КОВИД-19

най-засегнатите права

са обществените и трудовите, правото на опазване на здравето и на обучение. Получавам доста тъжби против високите сметки, качеството на услугите, против непозволените дейности на частноправни субекти (ЧСИ), компании за бързи заеми, колектори. Хората с увреждания слагат основателни въпроси за асистентската поддръжка, здравната експертиза, финансовата поддръжка, достъпа до медицински произведения. Общественото неодобрение против зелените документи също е огромно, отбелязва проф. Ковачева.

Увеличил се е и броят на груповите подписки. " Ще дам образец единствено с една от тях - хиляди пенсионери упорстват за преизчисляване на пенсиите ", признава омбудсманът.

Възрастните хора с съображение се жалват, главно от ниския размер на пенсиите си и от проблемите, свързани с тяхното осъвременяване, като единствено от началото на 2022 година, за по-малко от две седмици, сигналите към институцията бяха стотици. Основното терзание на огромна част от хората бе поради крайната сума, получена след служебното преизчисляване на пенсиите от 25 декември 2021 година, тъй като за доста от тях тази сума бе по-ниска спрямо изплатената им през последните месеци на м.г., споделя Ковачева. " В тази връзка изпратих на народните представители

съответни законодателни промени,

които да бъдат разисквани при разглеждане на Законопроекта за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година Подчертах, че в случай че добавките бъдат ясно обособени като обществени помощи, това ще подчертае техния темперамент на краткотрайна мярка за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителното състояние. Обърнах изключително внимание на обстоятелството и че КОВИД-добавки, изплащани като антикризисна мярка, са секвестируеми. Така на процедура те биваха удържани и не стигаха действително до възрастните хора, които имат наложени запори поради съществуващи задължения, и вместо да бъдат подкрепени в разгара на КОВИД-кризата, добавката им отива за погасяването на задължения. По този метод не се реализира действително задачата, за която са предопределени - поддръжка на пенсионерите и покриване на най-неотложните им потребности, храна и медикаменти. Затова настоях за законодателни промени, които да подсигуряват несеквестируемост на КОВИД-добавките. Парламентът прегледа това мое предложение и КОВИД-добавките към този момент няма да се удържат за погасяване на задълженията на пенсионери ", отбелязва проф. Ковачева.

Друг значим проблем, който пенсионерите слагат в своите тъжби до омбудсмана в подтекста на преди малко направеното преизчисляване на пенсиите, е и неналичието на каквато и да е информация в разпорежданията им за 2017 година, 2018 година и 2019 година Това оставя усещане за пропусната индексация на преизчислените пенсии. Хората не са наясно дали за преизчисляването на пенсиите им през 2018 година и 2019 година е употребен процентът за всяка година застрахователен стаж - 1,169 за 2018 година и 1,2 - за 2019 година, или е преценено преизчислението на пенсията им да стане с % 3,8 за 2018 година и 5,7 - за 2019 година, твърди омбудсманът.

Остава и казусът с краткотрайния темперамент на КОВИД-добавките за пенсионери. " Смятам, че е заслужено да бъде разисквана опцията след преизчисляването с новия коефициент за тежест всички пенсии да се индексират с процентите 3,8 за 2018 година и 5,7 - за 2019 година, и да се унифицират двата съществуващи режима. Така ще се сътвори опция пенсионерите да получат по-голямо нарастване на пенсиите си от плануваното приблизително 12,5%, което ще компенсира отпадането на КОВИД-добавката. Това би решило сериозния проблем с краткотрайния темперамент на тази добавка и ще сътвори доста по-голяма сигурност за приходите на пенсионерите ", предлага проф. Ковачева.

Извън казуса с преизчисляването на пенсиите, подсетих на депутатите, че най-потърпевши от инфлацията и КОВИД-кризата са

хората със обществени и инвалидни пенсии

отбелязва проф. Ковачева. " Затова е значимо през 2022 година да се подсигурява, че нито един пенсионер няма да остане с приход под линията на беднотия. Проблемът на член 102, алинея 2 от Кодекса за обществено обезпечаване, който е в действие от 1 януари т.г., бе измежду другите акценти в мнението ми. След изменението на текста, при служебното преизчисляване на пенсиите на придобилите застрахователен стаж и застрахователен приход през миналата календарна година, преизчисляването се прави от първо число на месец април. По този метод се губят суми за четири месеца от увеличената пенсия, която е за застрахователен стаж и застрахователен приход за дванадесетте месеца от годината, а не за интервала от месец май до месец декември за съответната година, което изисква преразглеждане и по-справедливо решение на проблема ", споделя омбудсманът.

" Акцентирах и върху различен значим въпрос, който слагат пенсионерите в своите тъжби, обвързван с лицата, на които следва пенсиониране през 2022 година Става въпрос за законодателни промени, които плануват отпадане, след края на 2021 година, на опцията, планувана в параграф 22 от Преходни и Заключителни разпореждания на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) за пресмятане на размера на пенсията с самостоятелен коефициент по реда на член 70, алинея 4 - 7, алинея 10, т. 1 и алинея 11 от кодекса. Подчертах, че с тази смяна на хората се

лимитира правото на избор

на механизъм за пресмятане на пенсията им, който да докара до опцията да изберат по-благоприятния за тях размер. В жалбите си хората упорстват този период да бъде отстранен изцяло, а опцията на избор на методиката за пресмятане да се резервира ", изяснява омбудсманът. " Тогава им обърнах внимание и на различен неуреден от години проблем - опцията, при преизчисляване на пенсиите, да бъде употребен средномесечният застрахователен приход за страната за миналата година на осъвременяването. В момента методът е извънредно неправдив към хората, пенсионирали се най-отдавна. За тях се ползва средномесечният застрахователен приход към годината, в която са се пенсионирали. Така, без значение от измененията, пенсиите им остават ниски. Наясно съм, че решението на този въпрос изисква сериозен финансов запас, само че единствено за миналата година над 20 000 пенсионери се обърнаха към мен с подписки за гледище точно за тази смяна ", обобщава проф. Ковачева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР