Мая Манолова: Парламентът работи за големите срещу малките, хората не

...
Мая Манолова: Парламентът работи за големите срещу малките, хората не
Коментари Харесай

Мая Манолова: Парламентът работи за големите срещу малките, хората не вярват на партиите и институциите

Мая Манолова: Парламентът работи за огромните против дребните, хората не имат вяра на партиите и институциите
Протестите на хората са изцяло обективни. Цените на горивата в България в действителност би трябвало да бъдат по-ниски, съобщи омбудсманът на Република България Мая Манолова при гостуването си в „ Шоуто на Слави ”.

„ Не е обикновено при най-нисък данък в България и ниско Данък добавена стойност, при най-ниски индустриални разноски, бензинът да не е най-евтин. Истинските въпроси, на които страната пред своите институции би трябвало да отговори е: Има ли свободен конкурентен пазар в България? Има ли конкурентна среда? Има ли централизация при собствеността на данъчните хранилища? Какъв % от потенциала на данъчните хранилища се държи от един индивид? И аз употребявам това студио, с цел да попитам финансовия министър, тъй като той е индивидът, който дава лицензите за данъчните хранилища: Той дължи отговор на българското общество - Има ли централизация на благосъстоятелност? И допустимо ли е да си внесе някой цистерна с гориво от Румъния или Гърция? ”

При гостуването си при Слави Трифонов тя разяснява думите на българския министър председател по тематиката отпреди няколко дни, който сподели, че жителите могат да зареждат от прилежащи страни, в случай че изискванията в нашата не им харесват: „ Според специалисти в случай че си „ внесеш цистерна от Румъния или Гърция ”, какъвто съвет даде министър-председателят, в случай че нямаш данъчен склад, тя ще ти излезе златна. Защото би трябвало да й платиш акциза и два пъти Данък добавена стойност, съгласно българското законодателство.

Аз мисля, че Народното събрание продължава своето държание в интерес на огромните против дребните. Например закона, който беше признат това лято за търговията с горива направи невероятно да продължиш да съществуваш в случай че си притежател на дребна бензиностанция. От февруари месец ще бъдат затворени дребните и междинните безиностанции. И тогава какво ще стане с конкуренцията, респективно – с цените на горивата? ”

Относно въвеждането на електронно гласоподаване омбудсманът съобщи, че сегашната власт лимитира опцията да упражнят правото си на глас на хората зад граница.

„ На референдума през 2015 година 2 млн. българи споделиха „ да ” на електронното гласоподаване, а петима души от осведомително обслужване споделят, че има хакерски офанзиви. Значи ние харесваме парите, които българите зад граница заплащат в България – в действителност те са най-големият вложител - а не харесваме метода, по който биха могли да гласоподават ”.

В тази връзка госпожа Манолова показа за получена от нея информация за злоупотреби по време на изборите, за което е подала сигнал в прокуратурата.

„ Факт е, че се вършат злоупотреби с бюлетини. Над половин милион бяха открити, разпределени по области в хале. Факт е обаче, че изборния кодекс беше изменен и в този момент това към този момент е невероятно. Но пък започнаха злоупотреби със секционни изборни комисии. Всичко това ще свърши с електронното гласоподаване ”.

На въпрос на фен на какъв брой тъкмо се равнява бюджета на омбудсмана като правозащитната институция, Мая Манолова съобщи, че сумата е 2 800 000- 2 900 000. „ Капиталовите разноски в бюджета са към 50 000. Една огромна част от тях отиват за наем на постройката, в която се обитава омбудсмана, тъй като това не е държавна постройка. Отдавна насочваме молби, още от времето на моя предходник, да ни бъде дадена постройка. Всеки различен лев от този бюджет отива за работата по отбрана на жителите. Тя се усилва всеки ден с нови и нови функционалности, а бюджета си остава същия. Но не се окайвам ”, сподели госпожа Манолова.

Сред значимите случаи, с които се постанова да се оправя омбудсманът на републиката е и този на четиримата водачи на работодателските организации. „ Най-богатите хора в България желаят отбрана от американските централи. Сега се чака интервенция на Европейска комисия, с цел да „ не се отрази това на цената на електрическата енергия ”.

„ Опитвали са се да ми въздействат, да ми бъде показано ясно, че нещо не би трябвало да бъде направено ”, показа Мая Манолова. „ И това е разбираемо. Например проблема със затварянето на арбитражните съдилища. Само в столичния трибунал има 110 000 души, това са милиони левове. Частните правосъдни реализатори с метода, по който работеха осъществиха десетки милиони левове. Екотаксите – там частни компании събират годишно по 50 млн. лв., за които не се регистрират. ”

Водещият на предаването показа мнението на фен, че гостенката му се употребява с прозвището „ сестра Галева ”, поради контактите си с известните братя Галеви. Нейният коментар беше, че в интернет пространството има нейна фотография с незаконната фамилия, която е безспорен фалшификат и информацията за връзката й с тях е стопроцентова подправена вест.

„ По значимо е кой тъкмо позволи да избягат братя Галеви. Защо те не са в пандиза? По времето, когато се случи това, на власт беше първият кабинет на Борисов. Трябва да се потърси отговорност за това. ”

Като идни задания Мая Манолова посочи Закона за персоналния банкрут и Закона за ограничение на свръхправомощията на банките, както и приемането на законодателството за хората с увреждания.

„ Вие сте първия омбудсман, който си прави работата ”, оцени работата на Манолова водещият на предаването Слави Трифонов. На което тя заключи: „ Институциите не ми оказват помощ да си правя работата. Но най-малко дано не ми пречат. От мандатът ми има още година и половина. Но в случай че не престават да ми пречат да си правя работата, може да свърши и по-рано".

Като изцяло наблюдаване и усещане от досегашната си работа като омбудсман Мая Мамолова заключи: „ Хората не имат вяра, че партиите, че институциите работят за тях ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР