Мая ДИМИТРОВА, зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската

...
Мая ДИМИТРОВА, зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската
Коментари Харесай

Социалната държава се завръща

Мая ДИМИТРОВА, зам.-председател на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народно събрание

Като социалистическа партия с " Визия за България " си поставихме високи цели, които доразвихме в Програма за ръководство с краткосрочни и средносрочни ограничения през първите 100 дни на ръководство.

Многократно сме заявявали, че ще бъдем обществения дирек в ръководството на страната и ще отстояваме ползите на най-уязвимите обществени групи.

С оферти проектобюджет за 2022 година и като съдружен сътрудник в ръководството на страната Българска социалистическа партия стартира реализацията на своите политики във всички сфери на публичния живот, само че на най-много в обществената.

В Министерството на труда и обществената политика препоръчаният бюджет е повишен с 350 млн. лева, съпоставен с бюджета за 2021 година, като 90% от тази сума е за обществени разноски, компенсации и помощи по обществено подкрепяне и поддръжка на хората с увреждания. В тази сума влизат целевите помощи за отопление, ограниченията за дейна политика на пазара на труда и дотации за нефинансови организации и организации с нестопанска цел по Закона за хората с увреждания и Кодекса за обществено обезпечаване.

В плана е планувано от 1 април 2022 година да се усили размерът на минималната работна заплата от 650 на 710 лв.. Увеличава се и минималният дневен размер на компенсацията за безработица - от 12 на 18 лв.. Също от 1 април размерът на компенсацията за развъждане на дете до двегодишна възраст нараства от 650 на 710 лв..

От 1 април се усилва доходният аршин по Закона за фамилни помощи за деца, надлежно от 410 на 510 лева - за приемане на цялостния размер на помощта, и от 510,01 до 610 лева, в това число - за приемане на 80 на 100 от цялостния размер на помощта.

Наред с доходния аршин, от 1 април 2022 година се планува и увеличение на размерите на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, надлежно:

- за фамилии с едно дете - с 10 лева (от 40 на 50 лева.);

- за фамилии с две деца - с 20 лева (от 90 на 110 лева.);

- за фамилии с три деца - с 30 лева (от 135 на 165 лева.);

- за фамилии с четири деца - с 30 лева (от 145 на 175 лева.).

През 2022 година се чака междинната пенсия да нарасне с 22% и да доближи 570 лв., при 470 лв. през 2021 година

В бюджета са планувани 50,1 млн. лв. в допълнение за погашение на целеви помощи за отопление по отношение на увеличение на правоимащите и повишаването на енергоносителите.

Предвидени са и в допълнение 223,5 млн. лв. по Механизма " персонална помощ " по Закона за персоналната помощ, като е повишен и коефициентът за персоналните асистенти от 1,2 на 1,4.

Всичко, изброено дотук, е вследствие на поредната и предвидима политика на Българска социалистическа партия.

С присъединяване си в държавното управление Българска социалистическа партия единствено в границите на месец и половина съумява да наложи част от целите и политиките, заложени в програмата си, а точно: преизчисляване на всички пенсии, безвъзмездни детски градини, увеличение на размерите на месечните помощи за развъждане на дете, увеличение размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, увеличение на заплатите на учителите, както и " предпазено лечебно заведение ".

Заложеното в проектобюджета е единствено първата стъпка за реализиране на политиките, които Българска социалистическа партия предлага, за връщане на обществената страна. Като сътрудник в съдружното държавно управление ще продължим да търсим решения за превъзмогване на застигналите ни рецесии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР