Матю Карнишниг, ПолитикоЩом дори германците се притесняват от опасностите в

...
Матю Карнишниг, ПолитикоЩом дори германците се притесняват от опасностите в
Коментари Харесай

Форумът в Мюнхен показа, че това е краят на света, какъвто го познаваме

Матю Карнишниг, „ Политико ”

Щом даже германците се тормозят от заплахите в света през днешния ден, това може да е моментът, в който в действителност всички би трябвало да стартираме да се тревожим.

Ако преминете през мъглата от банални манифести, които се чуха от основната сцена на Мюнхенската конференция по сигурността за западната взаимност и общата цел този уикенд, няма по какъв начин да не забележите паниката под повърхността.

Дори когато западните водачи се поздравяваха за щедростта си към Украйна, въоръжените сили на страната са изчерпани откъм муниции, съоръжение и даже хора. Украинският президент Володимир Зеленски, който откри конференцията от Киев в петък, прикани свободния свят да изпрати повече помощ - и то бързо. " Имаме потребност от експедитивност ", сподели той.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис нажежи ситуацията във връзка с Русия на различен фронт, като упрекна страната в " закононарушения против човечеството ". " Нека всички се съгласим. От името на всички жертви, както известни, по този начин и незнайни: би трябвало да се въздаде правдивост ", сподели тя.

С други думи, съветските водачи може да се сблъскат с Нюрнберг 2. Това сигурно ще накара някои хора в Москва да се притеснят, изключително тези, които са задоволително възрастни, с цел да си спомнят какво се случи с югославския водач Слободан Милошевич и неговото обграждане.

Обстановката в Азия е не по-малко напрегната. Тайван остава нащрек, до момента в който страната се пробва да отгатне идващия ход на Китай. И тук новините от Мюнхен не бяха обнадеждаващи.

" Това, което се случва през днешния ден в Европа, на следващия ден може да се случи в Азия ", съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Китайският външен министър Ван И не направи нищо, с цел да опровергае този роман. " Позволете ми да уверя аудиторията, че Тайван е част от китайската територия ", съобщи той на конференцията, когато беше запитан за плановете на Пекин във връзка с самоуправляващия се остров. Тайван " в никакъв случай не е бил страна и в никакъв случай няма да бъде страна в бъдеще ", съобщи той.

За някои участници атмосферата в претъпкания хотел „ Bayerischer Hof ”, където се организира събирането, носеше ехтене от 1938 година През тази година баварската столица е хазаин на конференция, вследствие на която е подписано прословутото Мюнхенско съглашение, в което европейските сили отстъпват Судетската област на Германия, правейки неправилен ход, който съгласно тях може да резервира мира.

" Всички знаем, че на открито се развихря стихия, само че тук, в „ Bayerischer Hof ”, всичко наподобява обикновено ", написа Андрю Михта, декан на Колежа за интернационалните проучвания и сигурност към основания в Германия Център " Маршал ". " Всичко наподобява толкоз рутинно и въпреки всичко всичко се трансформира ненадейно, откакто украински народен представител остро съобщи пред аудиторията, че не съумяваме да действаме задоволително бързо ".

Единствените, които се усмихваха на тазгодишната конференция по сигурността, са изпълнителите на контракти в региона на защитата. По всичко проличава, че продажбите на оръжие са в напредък.

Дори Германия, която през последните години усъвършенства изкуството да изяснява неизпълнението на уговорката си за разноски за защита в НАТО, даде обещание да промени курса си. Всъщност немските публични лица като че ли се опитваха да се надпреварват един различен, с цел да потвърдят какви ястреби са станали.

Канцлерът Олаф Шолц даде обещание " трайно " да извърши задачата на НАТО за разноски за защита за обособените членове от два % от Брутният вътрешен продукт.

Новият немски министър на защитата Борис Писториус, социалдемократ като Шолц, отиде още по-далеч, като съобщи, че " няма да е допустимо да осъществим дилемите, които ни предстоят, с едвам два % /за военни разходи/ ".

Имайте поради, че при започване на предходната година водещите социалдемократи в Германия към момента призоваваха Съединени американски щати да отстранен всичките си нуклеарни бойни глави от немска територия.

С други думи, щом даже германците са се събудили за заплахите в настоящето геополитическо положение на света, това може да е моментът, в който в действителност всички би трябвало да стартираме да се тревожим./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР