Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от

...
Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от
Коментари Харесай

Купените от Борисов негодни маски отиват в прокуратурата

Материалите от инспекцията на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за интервала на изключителната епидемиологична конюнктура от 13 май предходната година до момента отиват в прокуратурата. Това разгласи заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров.

Непрозрачни процедури

Проверката е посочила, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. Заобиколени са били общоприетите практики за координиране, а подписването на контракт, издаването на фактура и заплащания са се случвали в границите на един ден. 

Общото сред тези процедури говори за извънредно непрозрачно ръководство в министерството в този интервал. Не са изпълнени обикновени процедури и нормативни актове за активността на Министерство на здравеопазването, разясни Димитър Петров в ефира на БНР.

„ Незнайно от кое място са дошли предложения. Получихме пояснения, устни, че са идвали от Министерството на стопанската система и по линия на комерсиалните представителства. “ Проверката обаче посочила, че в Министерството на стопанската система не знаят за сходно нещо. „ Не е ясно кой е носил тези предложения, по какъв метод са набирани, по какъв метод са оценени “, посочи доктор Петров. Не е имало и работна група, която да разисква процедурата.

Всичко е написано от един заместник-министър, без никакво съгласуване – Жени Начева, акцентира Димитър Петров. 

Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало период за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. Последните респиратори да вземем за пример са пристигнали чак през септември. Харчени са били в допълнение средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране.

Двойни и тройни цени

Прави усещане, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които по-късно са купувани с някакви процедури, разясни доктор Петров. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР