Математикът от БАН и бивш член на НОЩ проф. Николай

...
Математикът от БАН и бивш член на НОЩ проф. Николай
Коментари Харесай

Проф. Витанов коментира страшната прогноза за 100 000 заразени на ден от COVID-19

Математикът от Българска академия на науките и някогашен член на НОЩ проф. Николай Витанов направи разбор на ситуацията с ковид у нас към 7 януари.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 378
Той разяснява прогнозата, която по-рано се появи от проф. Огнян Кунчев за 100 000 инфектирани дневно.

Ето какво още написа той в профила си във Facebook: 

" Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 07 януари 2022 година

До края на седмицата няма да пиша доста. Част от екипа ми е още в отпуска, а сме пуснали компютрите да посъберат статистиката за света около новогодишните празници. И в другите страни има почиващи, така, че някои компютри там ще проработят към края на седмицата. Затова - потеглям с къс разбор, който с течение на времето ще доближи естествения си размер.

Какво е ситуацията през днешния ден:

СПЕШНО!!!!

СПОКОЙНО, СПОКОЙНО!!!!!! 100 000 РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ТВЪРДЕ МНОГО!!!!! ТОВА Е 1.5 % ОТ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СТРАНАТА ЗАРАЗЕНО ЗА ЕДИН ДЕН. БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОДДЪРЖА ТАКЪВ ПОЖАР!!!! ТАКА, ЧЕ СПОКОЙНО, ВЕРОЯТНОСТТА ТОВА ДА съдебна експертиза СЛУЧИ Е ПОЧТИ НУЛА!!! МОЛЯ, НЕ МЕ ЗАЛИВАЙТЕ С ВЪПРОСИ Пожарна охрана РАЗЛИЧНИ КОМУНИКАЦИОННИ КАНАЛИ. СУТРИНТА БЯХ СЪБУДЕН ОТ ЗВЪНЯЩИ ТЕЛЕФОНИ. СПОКОЙНО!!!! НЕ съдебна експертиза ПАНИКЬОСВАЙТЕ!!! ВНИМАВАЙТЕ С ПРОГНОЗИТЕ!!!!

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.31. Над 1 е, което значи, че се чака обсега на болестта да пораства и натоварването върху здравната система да се усилва.

Числото е към този момент над 1.3, Ден втори. Днес е Ивановден.

Ивановците да си честват умерено, единствено спазвайте елемнтарните ограничения. Спомняте си прогнозата ми от ноември, че проблемите ни всъщност ще стартират след Ивановден. Ивановден е през днешния ден. После идват събота и неделя. Та от другата седмица ще почнат проблемите всъщност.

На 21-ви януари свършват 14-те дни броени оттук насетне и това е в съгласие с упованията да имаме цялостна доминация на омикрона почти тогава (спомняте си, че ноемврийската ми прогноза беше постигане на доминация 3-4 седмици след появяването му, която беше седмица преди Новата 2022.). Досега не е било 14 дни подред да сме с базово репродуктивно число над 1.3

Какво е доминация на Омикрона: над 90 -95% от записаните случаи да са от този вид. Пример. Регистрират се 1000 случая на Делта разновидността дневно. За да има доминация Омикрона, би трябвало да се записват 9000 - 9500 случая от него дневно.

Картите през днешния ден. Да ви предупредя - до края на седмицата разглеждайте тези карти като оптимистичният сюжет. С други думи - може и да е по-лошо от това, което ще видита на тези планирани карти.

Картата според методиката на риска на Министерството на здравеопазването. Очакванията са следните. Зелено към този момент няма. Областите на равнище 4 се усилват. В тези области разпространяването на вируса е мощно дифузно. Тоест, неприятностите там предстоят. Виждате образуването на проблематичната област в Западна България. Вчера писах, че откакто се образува, чака се тя да плъзне на изток в две посоки: около Дунава и през южна България.

Виждате предстоящото плъзване през южна България. Очаква се основна област да отиде на равнище 4 - Пловдив. Това удостоверява прогнозите, че проблемите всъщност ще стартират след Ивановден - през другата седмица.

Прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Виждате, че София-град и Варна са в много пурпурен цвят. Започва още веднъж образуването на проблематичната зона в Западна България. До 1 седмица се чака тази зона да се е формирала изцяло. С други думи - чака се да обхване и

Северозападна България и да тръгне на изток.

Цветът на София-град става все по пурпурен. Пазете се софиянци. Омикрон върлува дифузно в София. Помнете - най-важното е да сте здрави. Това не е грипче. Това удря кръвоносната и нервната система. Най-добре е да си нямате работа с него!

Картата на риска по нашата методология. Вчера писах, че упованията са виолетовото бързо да измести аленото като доминантен цвят. Очаква се победа на виолетовото през идната седмица. Почти цялата страна ще стане високорискава зона. Тази карта ви демонстрира, по какъв начин тъкмо проблематичната зона от Западна България се чака да се уголемява на изток и от кое място ще плъзне около Дунава и през Южна България. Областите, за които се чака разпространяването на Омикрон да е малко забавено, са тези, оито не са във виолетово. Но това няма да продължи доста. Помнете - идната седмица е третата седмица от битката на Омикрон за доминация. През нея ще почне да се преборва.



Дифузното разпространяване. Днес е налично във всички 28 области. 22 области са със мощно дифузно разпространяване, а в 5 области се чака обстановката да е мощно неприятна. Забележете - Пловдив още е по-добре от Варна, само че такава беше и прогнозата - че Пловдив ще се удържи някое време след Варна. Няма да е за дълго обаче.



Смъртността се чака да остане на досегашните равнища - 50 - 60 приблизително дневно. Очакванията са даже за леко понижение през идната седмица.

Локдаун. Юрдеците крякат против мен, само че аз съм този, които споделя, че локдаун не се чака пред идващите две седмици.

Виждате за какво - през днешния ден сме едвам ден 2-ри над 1.3, лечебните заведения още не са натоварени изцяло, медицинският личен състав още не е изпозаразен. Тоест, няма предпоставки за цялостен локдаун. Според мен. Знаете, че решението за това е политическо обаче и тези решения не ги взимам аз.

Мерките. Спазвайте, каквито ограничения има, те не са по никакъв начин строги. Важното е да сте здрави. Може и да се ваксинирате.

Приказвайте каквото желаете против мен, само че си пазете здравето.

Дори да си юрдек, бъди здрав юрдек. За да може да крякаш дейно против Витанов.



Веселата част.

Призивът към юрдечетата го знаете: Спазвайте ограниченията, с цел да неуспехите песимистичния сюжет на Витанов, а той е, че през март месец на формалния портал ще забележим над 1 000 000 като число за записаните инфектирани и над 33 500 като число за смъртните случаи. Давайте, дано на лошотия Витанов да му стане зле, дано не се осъществя песимистичния му сюжет. Давайте, че в случай че не се напънете, ще се осъществя. От вас зависи, само че с крякане единствено няма да стане. Трябва и ограничения да се съблюдават, ваксинацийка, туй-онуй, по-малко пъчене, повече натурализъм. Само по този начин ще натриете носа на омразния Витанов. Давайте, натрийте ми носа.

ПАК ПИША: СПОКОЙНО! 100 000 РЕГИСТРИРАНИ СЛУЧАЯ НА ДЕН ОЗНАЧАВА ОЩЕ 400 000 НЕРЕГИСТРИРАНИ, ТОЕСТ ОБЩО 500 000 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН. ТОВА СА 8 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА НАТРЪШКАНИ ЗА ЕДИН ДЕН. ВЕРОЯТНОСТТА ЗА ТОВА Е ТОЛКОВА МАЛКА, ЧЕ ПРАКТИЧЕСКИ МОЖЕМ ДА Я СЛОЖИМ РАВНА НА НУЛА. СПОКОЙНО!!!!

Това е за през днешния ден. Желая да сте здрави и сполучливи и дано вирусът да ви заобикаля “.


Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 378  Трети следващ ден: Аржентина с рекорден брой инфектирани с ковид Трети следващ ден: Аржентина с рекорден брой инфектирани с ковид  Пикът на Омикрон в Гърция се чака към 19-22 януари Пикът на Омикрон в Гърция се чака към 19-22 януари  Взривно нарастване на инфектираните в Индия поради Омикрон Взривно нарастване на инфектираните в Индия поради Омикрон
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР