Математическа гимназия Акад. Кирил Попов няма терен, на който да

...
Математическа гимназия Акад. Кирил Попов няма терен, на който да
Коментари Харесай

Шменти-капели с терена на Математическата

Математическа гимназия " Акад. Кирил Попов " няма терен, на който да се построи нова постройка. Парцелът зад хотел SPS, за който от години се знаеше, че е предназначен за МГ-то, е преобразуван в зелена повърхност. Това разкри по време на сесията на Общински съвет ръководителят на съветниците от Българска социалистическа партия Николай Радев. Дълго години той бе преподавател в МГ-то, а в този момент е шеф на ЕГ " Пловдив ". Радев призна, че не знае по какъв начин е станало по този начин, че гимназията се е лишила от мястото за нова постройка. " Питах кмета и той удостовери, че към този момент няма имот зад SPS за строителство на нова образователна постройка ", добави Радев. Проверка на " Марица " сподели, че смяната е станала с приемането на Общия организационен проект още през 2007 година

Преди това, на сесията, кметът Иван Тотев назова подправени вести изявленията в медиите, че Математическа гимназия има терен

зад хотел SPS. Документите обаче сочат, че въпросният имот в действителност е бил предназначен за нова постройка още през 90-те години.

Според Николай Радев Общинският съвет би могъл да върне предназначението на имота зад SPS, само че за това решение са нужни 34 гласа вместо общоприетия кворум от 26. Това не е проблем, в случай че има воля за смяната. До въпросния терен обаче няма път, означи Радев.

Комисия в уголемен състав с присъединяване на общински съветници и представителите на Регионалното ръководство на образованието и гимназията стартират сагата от нула. Те ще търсят различен подобаващ терен за Математическата, която дели една база с ОУ " Драган Манчов ". От Общината дават обещание, че средствата за проектирането на постройката ще бъдат заложени в бюджета за 2019 година За строителство ще се търси финансова помощ от отрасловото министерство и страната.

Изявлението, че няма терен за градеж на нова постройка на елитното учебно заведение, хвърли в ужас лобито, което от години се пробва да издейства пари за градежа. Потърсен за коментар, някогашният шеф на гимназията Ивайло Старибратов съобщи пред " Марица ", че не знае за новото събитие. Според него при всички действия за искане на средства от МОН се е твърдяло, че за МГ-то има терен.

" Марица " разполага с копие на Акт за частна общинска благосъстоятелност,

формиран на 16.06 1997 година В него е разказано безусловно " дворно място - представляващо имот V - Математическа гимназия " с повърхност 34 292 кв. м, някогашна благосъстоятелност на Министерство на народната отбрана. Точното местоположение е в ЖР " Тракия ", кв. 1 - нов, имот V в Източна промишлена зона. От северната страна граничи с имот XIII - БКС " Паркстрой " и имот X на УПП " Труд ", на запад с имот ХIV, на изток - с имот XI, на който са някогашните хранилища на " Гражданска защита ". Според документа парцелът се стопанисва и ръководи от община Пловдив.

В публично мнение на Регионалния инспекторат по обучение (днес РУО) през 2012 година началникът Иванка Киркова показва поддръжка по отношение на реализиране на строителните планове. Сред претекстовете са съществуване на личен имот, съществуване на абстрактен и механически план.

Повече от необичайно е, че за промененото предопределение на терена, направено преди 12 години, се схваща едвам в този момент. Въпросът е от кой момент администрацията и кметът Иван Тотев знаят за смяната и за какво в продължение на години са подвеждали обществеността, представителите на Министерството на образованието и на самата гимназия, че за МГ има терен.

Проектантът Димитър Попов: Променихме статута, тъй като зелените площи в региона не стигаха

" Зелените площи в Пловдив са незадоволителни и изключително в зоната сред регион " Източен " и " Тракия ". По тази причина взехме решение, че теренът зад хотел SPS би трябвало да бъде преотреден за зеленина " - това изясни за " Марица " през вчерашния ден инж. Димитър Попов, един от създателите на Общия организационен проект на Пловдив. Колектив от разнообразни експерти стартира да приготвя проекта през 2005 година по контракт с общината, чийто кмет беше по това време доктор Иван Чомаков, а основен проектант - Емилия Божкова. Общ устройствен план е признат и влезе в действие през 2007 година " Преди да го приготвяме, направихме разбор на всички застроителни проекти и където сметнахме за оправдано, променихме отреждането за зелени площи. Сега се приготвя изменение на Общия организационен проект, само че съгласно мен едва ли ще отпадне предназначението на терена зад хотел SPS за зелена повърхност, въпреки че сходна процедура е допустима ", разяснява инж. Димитър Попов.

Кметът пред министъра: Училището разполага с терен

Само преди година в лобито, което целеше да издейства пари от страната за нова Математическа гимназия, се включи и персонално кметът Иван Тотев. В края на октомври 2017 година по самодейност на общината той посети дружно с публицисти МГ " Акад. Кирил Попов " и се срещна с приложението на новите технологии в образователния развой. Влезе в смарт класната стая, дори надяна 3D очила, с които учениците по време на час да преглеждат исторически обекти и музеи по света.

В края на визитата си Иван Тотев съобщи, че локалната власт ще сложи въпроса за финансирането на нова постройка за Математическата гимназия по време на визитата на министъра на образованието Красимир Вълчев на идващия ден. В навечерието на визитата Тотев съобщи в прав текст пред медиите: " Очакваме в идващите месеци да имаме изясненост и да решим дълготрайно казуса с неналичието на база за Математическата гимназия, която в този момент съжителства в една постройка с ОУ „ Драган Манчов ”. Той акцентира още, че с разрастването на IT бранша в Пловдив става все по-наложително да се построи ново учебно заведение, което да приготвя такива фрагменти, осигурявайки съответна среда. Тогава кметът напомни, че учебното заведение разполага с терен от 34 дка и план, който е обновен няколко пъти, а

упованията са построяването да коства 9-10 млн. лв..

По-късно обаче при полемики в Общинския съвет отново от администрацията на кмета бе обявена сумата от 20-22 млн. Действащият към оня миг шеф Ивайло Старибратов пък посочи, че в комплекса ще има образователен корпус, многофункционална спортна зала, открити спортни терени и 4-етажно общежитие за 150 деца, защото учебното заведение образова възпитаници от 7 области. Даже бяха направени проекти, че в случай че МОН обезпечи парите, е допустимо построяването на новата база да завърши до година и половина.
На идващия ден обаче още при идването на министъра на майсторския клас мераците за пари от страната бяха попарени. " Към момента Министерството на образованието не може да финансира построяването на нова постройка на Математическата гимназия в Пловдив и не са планувани такива средства в програмата за финансови разноски за идната година ", съобщи тогава Вълчев.

В нито един миг от директните и задочни договаряния сред локалната и централна власт обаче нямаше даже подмятане, че отреденият терен към този момент не се планува за градеж на нова постройка на Математическата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР