Масово издирване и спасяване се извършва в Северния Атлантик, след

...
Масово издирване и спасяване се извършва в Северния Атлантик, след
Коментари Харесай

Всичко, което знаем за изчезналата подводница, отправила се към останките на Титаник

Масово търсене и избавяне се прави в Северния Атлантик, откакто подводница, изследваща останките на Титаник, изчезна в неделя, 18 юни. Изследователският транспортен съд Polar Prince загуби контакт с екипажа на подводницата Titan час и 45 минути след гмуркането си. Бреговата защита на Съединени американски щати пресметна, че подводницата е имала сред 70 и 96 часа спешен О2 към 17 ч. Източноевропейско часово време в понеделник, 19 юни. Туристическата компания OceanGate съобщи, че изследва всички благоприятни условия за безвредно връщане на екипажа и държавни организации се причислиха към избавителната интервенция. Ето какво знаем до момента.

Спасителните старания

Polar Prince идва покрай мястото на останките на Титаник в Атлантическия океан в неделя сутринта. Публикация във Фейсбук от Хамиш Хардинг, който е бил на Titan, споделя, че чакат да стартират гмуркането в подводницата в 04:00 часа локално време. Бреговата защита на Бостън, която управлява интервенцията по издирването, написа в Twitter, че екипажът от петима души " се е потопил в неделя сутринта и екипажът на Polar Prince е изгубил връзка с тях почти един час и 45 минути след гмуркането на кораба ".

Смята се, че по това време подводницата Titan е била на към 1450 км от брега на Кейп Код. Контраадмиралът на бреговата защита на Съединени американски щати Джон Маугер споделя в понеделник, 20 юни, че е предизвикателство да се извърши търсене в толкоз далечен регион. По думите му търсенето има два аспекта. Това са търсене на повърхността, ако Titan се е върнала на повърхността на океана, само че по някакъв метод е изгубила връзка, и подводно сонарно търсене.

Бреговата защита изпраща два самолета C-130 Hercules да търсят подводницата на повърхността на водата и към тях се причисляват канадски C-130 и аероплан P8, оборудван с подводен сонар. В региона се разполагат и сонарни буйове. Контраадмирал Джон Маугер от бреговата защита на Съединени американски щати споделя, че ще има потребност от спомагателен експертен опит, с цел да избави кораба, в случай че бъде открит под водата, и той се обръща за помощ, в това число към американския флот и частния бранш.
 Титаник и кои са най-абсурдните легенди за потъването на кораба
5-те най-абсурдни мита за Титаник

При това потвърдено опровергани

Министерството на защитата на Канада оповестява, че дружно със самолета корабът на канадската брегова защита Kopit Hopson е помагал в издирването. Horizon Maritime, която е съсобственик на Polar Prince, удостоверява пред BBC, че корабът оказва помощ и втори транспортен съд, Horizon Arctic, е изпратен на мястото.

Кой е на борда

Сред петимата души на борда на Titan до момента са доказани сигурно три имена - Хамиш Хардинг, 59-годишен английски предприемач и откривател, и пакистанския предприемач Шахзада Дауд и неговият наследник Сюлеман Дауд. Г-н Хардинг за първи път афишира, че се причислява към екипа през юни предходната година и споделя, че екипажът на кораба включва " няколко именити откриватели, някои от които са направили над 30 гмуркания до от 1980 година насам ".

Г-н Хардинг е ръководител на Action Aviation, интернационална компания, която се занимава с продажби и интервенции в промишлеността на бизнес авиацията, основана в Дубай, Обединени арабски емирства. В Twitter неговата компания оповестява в неделя, че " подводницата се е потопила сполучливо и Хамиш сега се гмурка. "

В изказване във вторник фамилията на Дауд споделя: " Нашият наследник Шахзада Дауд и неговият наследник Сюлеман бяха тръгнали на странствуване, с цел да посетят останките от Титаник в Атлантическия океан. Към момента контактът с подводницата е загубен и има лимитирана налична информация. Ние сме доста признателни за загрижеността, проявена от нашите сътрудници и другари и бихме желали да помолим всички да се молят за тяхната сигурност, като в същото време дадат нужното време и пространство на фамилията в този миг. "

Смята се, че френският откривател Пол-Анри Наржеоле също е на борда, съгласно обява във Фейсбук от господин Хардинг преди началото на гмуркането. Освен това, твърди се, че там е и Стоктън Ръш, основен изпълнителен шеф на OceanGate - компанията, стояща зад експедицията по гмуркането.
 Титаник, Пол-Анри Нарджоле и откритието, което са създали на дъното на океана
Какво се крие на дъното на океана до Титаник

Новото изобретение, което учените направиха

Какво прави подводницата и къде е Титаник

OceanGate Expeditions таксува гостите по 250 000 $ за място в своята осемдневна експедиция, с цел да видят известните остатъци на кораба, които се намират на 3800 метра под повърхността на дъното на Атлантика. Мястото е на към 600 км от крайбрежията на Нюфаундленд и е разграничено на две елементи, като носът и кърмата са на към 800 метра разстояние. Огромно поле от парчета заобикаля счупения транспортен съд. Съобщава се, че цялостното гмуркане до останките, в това число спускането и изкачването, лишава осем часа. Всяка експедиция продължава осем дни, съгласно OceanGate, и всяко гмуркане е с научна цел, като включва и проучване на разпадането на останките. Първото такова гмуркане се реализира през 2021 година, съгласно уеб страницата на компанията.

Какво може да се е случило с подводницата

Експертът по подводници проф. Алистър Грейг от Университетския лицей в Лондон има няколко хипотези за това къде може да е изчезналата подводница. Едната е, че е пуснала " тежест за рухване " след незабавен случай, с цел да я извади на повърхността. " Ако е имало спиране на електрозахранването и/или спиране на връзката, може да се е случило това и тогава подводницата ще се клати на повърхността в очакване да бъде открита ", споделя той.

Другата му догадка е, че корпусът е бил злепоставен, което е довело до теч. Тогава прогнозата не е добра. Ако е слязъл на морското дъно и не може да се върне със лична мощ, опциите са доста лимитирани. " Въпреки че подводницата към момента може да е непокътната, в случай че е на огромна дълбочина, има доста малко плавателни съдове, които могат да стигнат до  нея и сигурно не и водолази. "

Какво знаем за Titan 

Titan е подводница с пет места, основана да се спуска до дълбочина от 4000 метра и се движи с три възела - това е към 5.63 км/ч . Освен за отклоняване на водолази до останките на Титаник, тя се употребява за изследване и ревизия на място, изследване и събиране на данни, произвеждане на филми и дълбоководни проби на хардуер и програмен продукт.

Според компанията Titan е " оборудван с най-модерно осветяване и сонарни навигационни системи плюс вътрешно и външно инсталирано 4K видео и фотографско съоръжение ". Според уеб страницата на OceanGate подводницата за петима души има система за наблюдаване на корпуса на кораба в действително време. Има и датчици за анализиране на резултатите от изменящото се налягане върху подводницата, до момента в който се гмурка, с цел да оцени целостта на структурата.
 Луксозната подводница, която Хърватия строи за подводни туристически обиколки и проучвания
Луксозна подводница - гордостта на Хърватия

За какво й би трябвало на страната сходен кораб

" Тази бордова система за наблюдаване обезпечава опция за ранно разкриване на проблем и предизвестява капитана задоволително рано, с цел да спре спускането и безвредно да се върне на повърхността ", споделя още компанията.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР