Масови нарушения в старчески домове в региона на Варна са

...
Масови нарушения в старчески домове в региона на Варна са
Коментари Харесай

Масови нарушения в старчески домове във Варненско установи прокуратурата

Масови нарушавания в старешки домове в района на Варна са открити при инспекция, разпоредена от прокуратурата. Поводът за нея са сигнали за принуждение против настанените, смъртни случаи и други катастрофи.

През предходната година е правена инспекция поради пожар в един от домовете. За този случай се води дело, което не е завършило. Обобщават се резултатите от експертизи.

Отделно се води следствие против хора от личния състав на друго заведение. Съмненията са за неприятно отношение и неполагане на грижи за настанените там.

Заради тези два случая е разпоредена инспекция на всички домове за възрастни хора. Във Варненско те са общо 25 като единствено 3 са държавни. Има доста случаи на настанени хора с психологични разстройства, физически увреждания или деменция, за които трябват специфични грижи. На някои места липсват готови експерти и личният състав е непълен.

" Във връзка с изявленията в медиите по отношение на случаи на упражнявано принуждение и нечовешко отношение по отношение на потребителите на обществените услуги, както и голям брой умряли лица в тези домове, било открито, че при постъпването си в тези заведения множеството възрастни хора се намирали в тежко повредено положение, не можели да се обслужват сами, били лежащо заболели с тежка деменция и други болести ", написа в известието.

Въпреки множеството сигнали за принуждение нито един от настанените във въпросния дом не е удостоверил сходно нещо. Възрастните хора заявявали, че нямат искания. Някои от роднините на умрелите пък отказвали да приказват по тематиката.

Прокуратурата е предложила на обществения министър да се създадат промени за възстановяване на разпоредбите, по които домовете работят.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР