Маслините са неизменна част от средиземноморската диета, която се счита

...
Маслините са неизменна част от средиземноморската диета, която се счита
Коментари Харесай

Черни или зелени маслини – кои са по-здравословни?

Маслините са неизменима част от средиземноморската диета, която се смята за една от най-здравословните в света.

От хилядолетия живеещите в региона на Средиземноморието всекидневно употребяват маслини. Факт е, че хората от този регион боледуват минимум от сърдечно-съдови болести.

На пазара се оферират зелени и черни маслини. Със сигурност най-малко един път сте си задавали въпроса кои от тях са по-полезни.

Каква е разликата сред зелените и черните маслини?

В първия случай става въпрос за маслини, които не са достигнали цялостна зрялост, до момента в който черните маслини са изцяло узрели. И двата разновидността се употребяват сполучливо в хранителната промишленост. Единствено степента на зрялост дефинира естествения цвят на маслините. Но усетът им значително зависи от техния вид.

Условно маслините се разделят на три сорта. Първият е предопределен за произвеждане на зехтин. Вторият за директна консумация, а третият може да се употребява, както за консумация, по този начин и за производството на зехтин.

Зелените маслини, събрани преди узряване, имат изострен усет. Цветът им варира от жълт до зелен. Зрелите тъмни маслини имат по-мек усет.

Много малко хора знаят, че даже зрелите маслини в никакъв случай не стават изцяло черни по натурален метод. Обикновено нюансите им варират от наситено лилаво до червеникавокафяво.

Черният бездънен цвят на маслините се получава заради засищане с О2 с помощта на добавките E524 и E579. По този метод се отстранява естествената им мъка.
 Как да изберем най-хубавия зехтин Как да изберем най-хубавия зехтин
Зехтинът е от главно значение за кухнята, само че в случай че сте новак кулинар, или просто готвите, с цел да заситите глада си опитът да го осмисл...

Типично за натуралните черни маслини е по-трудното обособяване на костилката.

Струва си да се означи, че суровите маслини не са потребни и е по-добре да не се употребяват. Задължително е те да се подложат на обработка, защото съдържат горчивия съставен елемент олевропеин. Когато се употребява в огромни количества, той може да докара до болки в гърлото.

Състав на маслините

Съдържанието на витамин С в маслините не е доста високо. Но те съдържат и други потребни свойства. Традиционно маслините се смятат за пълноценна и здравословна храна, защото обезпечават сила, с помощта на изобилието от витамини, растителни антиоксиданти и минерали в тях. Те са с умерено наличие на калории. Енергийната стойност на маслините е 115 килокалории за 100 грама и се обезпечава основно от мазнини. Но в тях се съдържат и потребни киселини, които оказват помощ да се отървете от „ неприятния “ холестерол в интерес на „ положителния “.

Неслучайно средиземноморската диета понижава рисковете от инсулти и артериални болести.
 Вкусни ребърца с маслини Вкусни ребърца с маслини
Необходими артикули: 1 кг телешки ребра от млечно телешко 200 грама маслини зелени 2-3 с.л. зехтин 1 кафена чаша бяло вино сол на...

Черни или зелени маслини?

Маслините оказват помощ на храносмилането и покачват имунитета. Но като се има поради, че черните маслини са в допълнение обработени, зелените се оказват по-полезни.

Вредно ли е за здравето яденето на черни маслини?

Като цяло те се смятат за безвредна храна. Но някои хора могат да проявят алергична реакция към сода каустик. Тя не се съдържа в самите маслини, само че те се третират нападателно с натрий под формата на сол и сода. Добре е да ги измиете преди консумация. Това ще отмие непотребното интензивно вещество от тях.

Консервираните маслини би трябвало да се ядат с изключително внимание. Както бе упоменато нагоре, черният цвят на маслините не се реализира посредством зрялост, а посредством окисляване с добавки E524 (натриев хидроксид) и E579 (железен глюконат). Същевременно специалистите означават, че потреблението на тези добавки в дребни дози е безусловно безвредна.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР