Маските за еднократна употреба, които пречат на разпространението на COVID-19,

...
Маските за еднократна употреба, които пречат на разпространението на COVID-19,
Коментари Харесай

Използваните медицински маски могат да послужат за строежа на пътища

Маските за еднократна приложимост, които пречат на разпространяването на COVID-19, могат да бъдат рециклирани и употребявани за основаването на пътища, сочи ново проучване, извършено от учени от Кралския мелбърнски софтуерен институт (RMIT).

Изследователите настояват, че са основали материал, кадърен за строителството на пътища, комбинирайки рециклирани маски и обработен строителен боклук. Според тях крайният артикул дава отговор на стандартите за сигурност и ще спомогне за борбата с големите количества боклуци, генерирани по време на пандемията.

Според проучването, оповестено в Science of the Total Environment, за 1 километър двулентов път ще са нужни 3 милиона маски. А това от своя страна ще предотврати натрупването на 93 тона боклуци.

Д-р Мохамед Сайбериън, водещият създател на изследването, е разкрил, че комбинацията от рециклиран бетонен елемент и медицински маски за еднократна приложимост ще спомогне за основаването на „ по-здрави, по-добри и по-гъвкави пътища “.

„ Пандемията сътвори прекалено много боклуци – споделя той. – Виждаме маски в парковете и по улиците във всяко едно предградие. Ние бяхме въодушевени от концепцията да надникнем в другите решения за кръгова стопанска система и да понижим генерирания от пандемията боклук. “

Сайбериън твърди, че маските дават разнообразни инженерни преимущества. „ Трябва да имаме гъвкави пътища, в противоположен случай пътната конструкция няма да може да издържи на натоварването. Рециклираните маски или пластмаса имат сходни гъвкави свойства “, споделя той.

Други специалисти в сферата обаче не са сигурни дали потреблението на маски е най-хубавата тактика. Според Сами Кара, професор по стабилно произвеждане към Университета за механично и индустриално инженерство на Южен Уелс, преработването би трябвало да е затворен кръг. „ В идеалния случай то би трябвало да подменя първичния източник 1:1 “, споделя той. „ Тук обаче става дума за каскадно ползване. Търсенето на маски продължава да нараства, а ние сътворяваме ново търсене, което досега не е съществувало. Създава се рикоширащ резултат. “

Източник: The Guardian

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР