Масивната кибератака, която от вчера порази компании и учреждения по

...
Масивната кибератака, която от вчера порази компании и учреждения по
Коментари Харесай

Европол: Новата кибератака е сходна на тази, предизвикана от вируса WannaСry, но е по-съвършена

Масивната хакерска атака, която от през вчерашния ден порази компании и институции по целия свят е сходна на офанзивата, провокирана през май от вируса-изнудвач WannaСry (Уона Край), само че наподобява по-усъвършенствана от софтуерна позиция, счита Европол, съобщи Франс прес.

Има ясни прилики с офанзивата на WannaСry, само че тук става дума за офанзива с по-усъвършенстван потенциал, предопределена да се възползва от серия от пропуски, се споделя в изказване на шефа на Европол Рон Уейнрайт. На 12 май WannaСry засегна стотици хиляди компютри по света.

Според Европол офанзивата от през вчерашния ден е провокирана от усъвършенствана версия на вируса-изнудвач Петя, който е в обращение от 2016 година Новата хакерска атака стартира през вчерашния ден в Украйна и Русия и болести хиляди компютри. Днес опасността както наподобява към този момент е лимитирана. От огромната кибеаратака пострадаха такива компании като Роснефт, Башнефт, Марс, Нивеа и Монделес интернешънъл. Вирусът блокира компютрите и не им разрешава да пуснат операционната система. За обновяване на работата и "отключване на файловете " вирусът-изнудвач желае откуп в размер на 300 $, платени във виртуалната валута биткойнт, напомня Българска телеграфна агенция.

Украйна понесе 80 % от киберудара, само че съществено пострадаха и Италия, Израел, Съединени американски щати, Литва, Сърбия и Унгария.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР