Масиран инфаркт уби легендарния кино актьор Иван Иванов, превърнал се

...
Масиран инфаркт уби легендарния кино актьор Иван Иванов, превърнал се
Коментари Харесай

Ето какви са били последните мигове на актьора Иван Иванов: Открит е паднал, бил в кома 1 седмица

Масиран инфаркт умъртви именития кино артист Иван Иванов, трансформирал се през 80-те години на предишния век в същински секс знак на българското кино. В сряда по здрач долетя тревожната новина, че сърцето му не е издържало.
Близки другари на артиста споделиха пред „ Уикенд ”, че седмица преди да почине, той е получил масиран инфаркт в къщата си в Оборище. Съпругата му Петя Силянова го разкрила паднал до леглото му. Веднага е бил откаран в частната болница „ Уни Хоспитал ” в Панагюрище, само че ситуацията било доста тежко и артистът изпаднал в кома. За страдание лекарите не можели да създадат нищо, а Иван Иванов загуби четвъртата си значима борба за живота.
През 2012 година му откриха рак на гърлото. След интервенции и сполучливо лекуване актьорът съумя да пребори тежката болест. Гласът му стана пресипнал и по-тих. Пет години по-късно, уви, ракът още веднъж го покоси. И този път лечението даде резултат, само че артистът загуби опцията да приказва и можеше да поддържа връзка само с бележки. Пишеше, опитваше да се изговоря някои думи, само че за жалост подлата болест не му даваше мира. Успя да се пребори за повторно за живота си. Прекара тежко и ковид-19 и още веднъж оцеля. Сърцето обаче го съобщи в края на януари. Негови другари разкриват, че точно прекарания тежко коронавирус е нанесло трайни провали на сърдечно-съдовата му система.
Иван Иванов бе същинска легенда и тотална звезда в годините на късния соц. Неговият воин бунтарят Радо от кино лентата „ Всичко е обич ” за една нощ го изстреля на върха в кариерата. На 28 години синеокият чаровник и към момента студент във ВИТИЗ към този момент е звезда. Години по-късно, изтощен от славата, взема решение, че не може да живее в суетата на столицата.
„ Тръгвам си. Реших. Аз имам среща. И там вали. Какво пък, дано. Тук към този момент бях, нали? ” Така в рими преди десетина години Иван Иванов разказа за какво е решил да избяга от София и да заживее надалеч от суетата в китна къща в спокойното планинско село Оборище, покрай Панагюрище. Там да пийва добродушно и умерено домашна ракия и вино, да хапва салата и да се любува на живота – както той си знае. На къщата, която бе купил през 1986 година, бе поставил дървена табелка: „ Дом за отдих и просвета ”. Месец откакто навърши 72 години артистът, изиграл паметни функции и в „ Комбина ”, „ Лавина ” и „ Мечтатели ” си потегли от този свят вечно.
Иван Иванов бе безпределно надарен като актьор, бе правилен другар и човек с необикновен темперамент. Не мълчеше, когато нещо го мъчеше – само че не правеше това обществено, а пред близки и другари. „ Младостта ни е с филмите на Иван Иванов, който постоянно е бил обаятелен. Той постоянно е бил и си остана звезда, която свети със лична светлина, без да се звездее ”, споделиха негови по-млади фенове. През последните 15 години избра да мълчи, не тъй като нямаше какво да каже, а тъй като не бе уверен, че ще бъде чут. Усамоти се в Оборище, там си бе основал дребен бохемски кръг от другари от селото. При него идваха и другари и сътрудници от София, които той приемаше с любов и с готовност.
„ Не давам изявленията не за друго, а тъй като желая да си останем положителни другари, такива, каквито постоянно сме били. И не го върша заради това, че се разглезвам, а тъй като по този начин съм решил. Намерих своето място на село. Общувам с хората за така наречен простички неща. В киното прекарвахме по-голяма част от живота, само че и тогава се занимавах с простички неща. Отивах и вършех съответно, просто физическо деяние, подплатено, несъмнено, с прочувствена поддръжка. Бях лоялен и предан на киното. Отивах, свършвах си работата и изчезвах. И тогава не участвах в така наречен интелектуален хайлайф. Мога да кажа, че моят живот се оказа принципен живот. Както се споделя: „ Каким я был, таким и остался ”. Сега само се занимавам с живеене ”.
Това бе изповедта на Иван Иванов през 2015 година в Дома на киното, когато се честваше 100-годишнината на българското кино. Тогава артистът за пръв път одобри да се срещне със свои фенове и да наруши общественото си безмълвие.
„ От актьорската специалност отидох в различен свят – на думите. Но оказа се, колкото и нескромно да звучи след моите 5 книги, към този момент не ми се написа. Има такива интервали. Както не ми се играе. Така се случва. Случи ми се в един миг: споделих си – ти си направил всичко. Нищо друго не ми остава, с изключение на да одъртявам на екран. Не ми се остарява на екран. Нямам какво повече да направя. То е направено. Повече не може. Да очаквам последваща роля да се модернизирам? Не, това е ”, бе мъчително прям артистът преди 9 години.
В края на 70-те и през 80-те го сравняваха с френския артист и секссимвол Ален Делон. Дълбоките им сини очи и младежкият сексапил и на двамата бе неудържим за дамите от разнообразни възрасти. Самият Иван Иванов обаче не обичаше да го назовават „ българския Ален Делон ”. Пред другари се усмихваше, че е българският Иван Иванов.
„ Иван Иванов е най-красивото лице в българското кино, един от огромните мъжкари ”, изплака актрисата Милена Живкова, близка другарка на Иван и на брачната половинка му Петя Силянова при черната новина за кончината на артиста. „ Комбина ” осиротя. Останахме двама! Обичам те, слънце ”, написа артистът Ники Сотиров. Заедно с Иван Иванов и с Ваня Цветкова той извърши една от основните функции в хитовия соц шпионски екшън.
Покрусен от загубата е и различен другар и състудент на Иван Иванов – Любен Чаталов. А Любо пък описа, че двамата с Иван станали артисти напълно инцидентно. Иванов е родом от Асеновград. Завършва колеж по механотехника с ниска тапия, поради която не може да влезе нито география, нито в Школата на Министерство на вътрешните работи в Симеоново, нито право, както желал самият той. През 1969 година обаче става републикански първенец по джудо. В средата на 70-те години на ХХ век Иван дружно с Любо Чаталов почнали работа в метеорологичната работа на софийското летище. Там обаче работел и техният другар Слави, който няколко години кандидатствал във ВИТИЗ, само че все не го приемали. От слушане на подготовките му, Иван Иванов и Любен Чаталов наизустили всички етюди. Накрая Слави ги навил да аплайват дружно с него, на смешка. Минали първи кръг, минали втори, трети, четвърти кръг и все чакали да ги скъсат.
„ Все успокоявах Иван, че най-после ще видят, че за нищо не ставаме, и ще ни пуснат да си вървим “, прям е Чаталов. Професорите обаче откриват гений и одобряват Иван и Любо. „ Останахме да следваме, тъй като преценихме, че е по-добре да си студент, в сравнение с да работиш. Все щяха да видят, че за нищо не ставаме и да ни изгонят. Във втори курс обаче Иван Иванов снима „ Всичко е обич “, аз пък снимах „ Игра на обич “ и като потегли – чак до днес… А Иван взе, че си потегли. По никое време… И ни остави ”, откровено тъжи Любен Чаталов.
„ Актьорството не е лавина. Не е нито комбина, нито мярка за неотклонение. То е безшумно и самотно занятие. И в това е парадоксът: природата му е обществена, а се ражда в самота… ”, споделяше Иван Иванов. Макар че играе известно време на сцените на Младежкия и Военния спектакъл, той не се смяташе за сценичен артист, а за кино. И в действителност камерата го обичаше, огромният екран също.
Триумфът му в киното е с ролята на Радо във „ Всичко е обич ” на режисьора Борислав Шаралиев през 1979 година Изпълнението му носи премия за дебют на Съюза на българските кино дейци. Горещите любовни подиуми сред Иван Иванов и Янина Кашева също са измежду емблематичните в българското кино. На Радо по някакъв метод наподобяват героите му от идната ударна поредност кино шлагери: Асен в „ Лавина ” (1982) на Ирина Акташева и Христо Писков и Вас в „ Комбина ” (1982) на Никола Рударов, където са идеалната двойка с хубавицата Ваня Цветкова, Траян от „ Мярка за неотклонение ” (1983) на Мая Вапцарова, когато Иван е единствено на 32. Интересен облик е Марин Маринов в „ Стената ” (1984) на Емил Цанев. Той е млад експерт, стопански шеф на градежа на язовирна стена, който има вяра в дисциплината и финансовия ред.
Иван Иванов се бори хем против системата, хем против себе си. Вече му е доскучало от амплоато на секссимвол и бунтовник. Въпреки това приема ролята на младия академик Сашо с революционен дух в сериала „ Нощем с белите коне ” на Зако Хеския, който се трансформира в ефирен шлагер. Другите му задължения обаче са в поръчкови продукции – капитан Илиев в „ Ударът “ (1981), Симеон в „ Борис I ” (1985) на Борислав Шаралиев, както и щедро награждаваната роля на бащата на българската социалдемокрация Димитър Благоев в „ Мечтатели ” (1987) на Иван Андонов. Последният филм, в който се снима преди измененията на 10 ноември е „ 8% обич ” на Владимир Краев.
Краят на 80-те е изключително тежък интервал за Иван Иванов. Още ненавършил 40 години, внезапно артистът се почувства остарял и непотребен. Българското кино е в рецесия и не помни за един от огромните си надарени и обаятелни артисти. След 1989 година Иван Иванов и другите щатни артисти към Киноцентъра – Джоко Росич, Любен Чаталов, Филип Трифонов, Павел Поппандов са уволнени. Иван колкото да свързва двата края и съществено си мисли дали да не стартира работа като охранител в бинго зала. Изкарва по някой лев от присъединяване в задгранични продукции като „ На лов за аления октомври ” (1990), стартира да дублира филми. Печели дотации за няколко свои сюжета, само че по този начин и остават незаснети, тъй като няма задоволително пари.
Звездата от „ Всичко е обич ” отива при започване на 90-те на посетители при другар в Съединени американски щати, където стои към 2 месеца. Работи като бояджия, чисти жилища, боядисва порти, кастри дървета. Успява да завоюва малко пари. Съпругата му надарената актриса Петя Силянова е на щат в Театър „ София ” и съумява да устоя фамилията. Тя е компактно до Иван и му вдъхва кураж да не се предава. В средата на 90-те той се завръща в киното в сериала на режисьора Румяна Петкова „ Гори, гори огънче “. През 1999 година играе трафиканта Пацо в „ Стъклени топчета “ на Иван Черкелов. През 2002 е необут на мутрите в „ Асистентът “ на Илия Костов. В „ Другият на вероятен живот “ на Румяна Петкова се завръщат на екран дружно с Ваня Цветкова – той е емигрантът Лъчезар. През 2007-а се появява в тв сериала на Българска национална телевизия „ Врабците през октомври “ на режисьора Анри Кулев.
„ Щом осъзнаеш, че нещо ти се е случило, би трябвало да имаш доблестта да го приемеш, да се научиш да казваш „ Да ”! Тогава всичко, което ти се е случило, става значително. В един човешки живот няма нито момент незначителност ”, написа артистът легенда. А от всичко той най-вече се плашеше от незнанието. „ То е в основата на всички беди, то ражда всичко грозно. С него не можеш да се бориш. ”
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР