Мащабното горене на синьото гориво може да повлияе на топенето

...
Мащабното горене на синьото гориво може да повлияе на топенето
Коментари Харесай

Русия изгаря ежедневно газ на стойност 10 млн. долара, предназначен за Европа

Мащабното горене на синьото гориво може да повлияе на топенето на арктическия лед
Докато разноските за сила в Европа порастват, Русия изгаря огромни количества природен газ, сочи разбор, представен от BBC News. Експертите настояват, че преди този момент газът е бил изнасян за Германия.

Според тях заводът, който се намира наоколо до границата с Финландия, всеки ден изгаря синьо гориво на стойност към 10 млн. $.

Учените са загрижени за екологичната среда, тъй като от изгарянето се образуват огромни количества въглероден диоксид и сажди, а това може да повлияе на топенето на арктическия лед.

„ Особено притеснително при изгарянето на газ наоколо до арктическите ширини е преместването на север на отделяния от този развой черен въглерод, където той се отсрочва върху снега и леда и доста форсира топенето “, изяснява професор Матю Джонсън от университета Карлтън в Канада.

Анализът на Rystad Energy демонстрира, че всеки ден се изгарят към 4,34 млн. куб. метра газ.

Горивото идва от новия цех за полутечен природен газ (LNG) в Портовая, северозападно от Санкт Петербург, ситуиран наоколо до компресорната станция при започване на газопровода „ Северен поток-1, по който се транспортира газ до Германия по море.

Първите признаци, че нещо не е наред, идват по-рано това лято, когато финландски жители оттатък близката граница виждат огромен пламък на хоризонта.

Сателитни фотоси на системата за наблюдаване на пожари на НАСА демонстрират, че всеки ден от 17 юни горят пламъци в компресорната станция „ Портовая “ на съветската компания „ Газпром “.

Германският дипломат във Англия Мигел Бергер означи, че Русия прави това, тъй като не може да продава газ другаде.

Доставките по тръбопровода са лимитирани от средата на юли, като руснаците се оправдават с механически проблеми. Германия твърди, че това е чисто политически ход след нахлуването на Русия в Украйна.

Но от юни насам откривателите са забелязали доста нарастване на топлината, предавана от оборудването, за която се счита, че е от изгарянето на газ.

Изгарянето на газ е постоянно срещано в преработвателните предприятия - нормално се прави от механически съображения или по аргументи, свързани с сигурността – мащабът на това изгаряне обаче разделя мненията на специалистите.

„ Никога не съм виждала цех за полутечен природен газ да изгаря толкоз доста “, споделя доктор Джесика Маккарти, специалист по сателитни данни от университета Маями в Охайо.

Марк Дейвис е основен изпълнителен шеф на Capterio, компания, която се занимава с намирането на решения за изгарянето на газ.

Той счита, че изгарянето не е инцидентно и е по-вероятно да е съзнателно решение, взето по оперативни аргументи.

„ Операторите постоянно се двоумят дали да спрат оборудванията, тъй като се опасяват, че повторното им стартиране в употреба може да е механически мъчно или скъпо, и евентуално казусът е подобен “, споделя той пред BBC News.

Други считат, че е допустимо да има механически провокации при оправянето с огромните количества газ, които са били подавани към газопровода „ Северен поток “.

Руската енергийна компания „ Газпром “ може би е възнамерявала да употребява този газ за произвеждане на полутечен природен газ в новия цех, само че може би е имала проблеми с обработката му и най-безопасният вид е да го изгори.

Възможно е това да е резултат и от комерсиалното ембарго на Европа във връзка с Русия в отговор на нахлуването й в Украйна.

„ Този тип дълготрайно изгаряне може да значи, че им липсва някакво съоръжение “, споделя от своя страна Еса Вакилайнен, професор по енергийно инженерство от финландския университет LUT.

„ Така че, заради наложените й наказания Русия не е в положение да създава висококачествени клапани, нужни при преработката на петрол и газ. Може би има някои счупени клапани и те не могат да бъдат сменени “, изяснява тя.

От „ Газпром “ не са дали отговор на настояванията за коментар по отношение на горенето на газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР