Мащабният проект на китайския инвеститор не се реализира, а и

...
Мащабният проект на китайския инвеститор не се реализира, а и
Коментари Харесай

„Българският Лас Вегас“ приключи окончателно

Мащабният план на китайския вложител не се осъществя, а и „ Кепитъл Консепт Лимитед “ бе наложително свалено от Българската фондова борса

Чуждестранните вложения в България стагнират към този момент близо 15 години. И макар привидното оживление през 2023 година обстановката остава непроменена – страната ни мъчно притегля огромни задгранични вложители. Неведнъж сме изпадали в обстановка, в която огромен евентуален вложител се отхвърля и избира друга дестинация (понякога даже отвън Европейския съюз).

Но даже споменаването за интерес от огромен вложител, с което политиците на власт бързат да се хвалят, а след това замлъкват (примери: VW,  e.GO, Tesla и т.н), се приема с огромен възторг от обществото, написа economic.bg.

Подобна е историята и за китайския вложител, който искаше да построи голям комплекс край София, по-известен като „ Българския Лас Вегас “.

Историята на комплекса

Новината за грандиозната инвестиция се появи тъкмо преди 10 години – през 2014 година, когато „ България дивелопмънт холдингс лимитид “ ЕАД получи документ от страната за предпочитан капиталов план. Срокът на документа беше до август 2017 година, само че тогавашният стопански министър Емил Караниколов реши да го удължи до август 2019 година

Идеята беше на терени с повърхност над 880 дка сред селата Равно поле и Мусачево да бъдат издигнати закрит аквапарк, хотели, казина, мол, концертна зала и редица други обекти. Планираната първична инвестиция беше за над 1.5 милиарда лева, а след това се заприказва за 1.5 милиарда евро.

Официалното название на плана е „ Ваканционно-развлекателен комплекс „ Св. София “. А неговата цел беше да се сътвори един от най-големите туристически и развлекателни комплекса в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи.

Една от основните фигури в китайската компания вложител бе Стивън Ло, милиардер от Хонконг. От 1985 година той има бизнеси с недвижими парцели, храни и питиета, напълно има и ръководи единствените 2 универсални магазина в Макао.

Нереализираният план

През 2019 година стана ясно, че китайското сдружение е продало терена и търси нов в региона на с. Кътина, в подножието на Стара планина.

Към днешна дата освен че планът не е осъществен, а и „ Кепитъл Консепт Лимитед “ АД (бел. ред. – това е компанията майка под шапката, на която през 2014 година е учредена „ България дивелопмънт холдингс лимитид “ ЕАД) е наложително свалена от търговия на Българската фондова борса (БФБ).

На 4 април тази година Комисията за финансов контрол (КФН) разгласи, че отписва акциите на „ Кепитъл Консепт Лимитед “ от обществения указател, воден от регулатора. Причината е, че сдружението не е разгласило годишен доклад и другите нужни по закон документи в период – последно това се е случвало през 2021 година

Компанията с нереално високата пазарна оценка от 16.4 милиарда лв. бе най-голямото сдружение по капитализация на БФБ. Зад тази стойност обаче мъчно може да се каже, че стои някакъв пиедестал и ликвидна търговия – последната договорка е била през февруари 2022 година След решение на КФН борсата спря търговията с акциите още в края на октомври, напомня „ Капитал “.

Въпреки че действително не реализира активност и няма доходи, през годините „ Кепитъл Консепт Лимитед “ притегли китайски компании и физически лица като акционери. Както в. „ Капитал “ писа през 2020 година, вложенията кореспондират с условията за така наречен „ златни визи “ и „ златни паспорти “, които тогава можеха да се получат след инвестиция.

Народното събрание дефинитивно приключи тази опция в края на март 2022 година

Надежда за българския туризъм

Гръмките планове на китайските вложители да трансфорат Равно поле в центъра на туристическото развлечение в Европа донесоха огромни очаквания на бранш „ Туризъм “ в България. През годините бяха проведени няколко срещи сред вложителите, ръководещите и отрасловите организации във връзка плана.

На уеб страницата на „ България дивелопмънт холдингс лимитид “ ЕАД има голям брой видеа от въпросните срещи, в които представители на Националния ръб по туризъм и тогавашния министър на туризма Николина Ангелкова акцентират пред китайските вложители капацитета на България и им благодарят, че са избрали тъкмо нашата страна.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР