Мащабна схема за пране на 40 млн. евро чрез фишинг

...
Мащабна схема за пране на 40 млн. евро чрез фишинг
Коментари Харесай

В Пловдив разбиха крупна схема за пране на 40 млн. евро с фишинг измами

Мащабна скица за пране на 40 млн. евро посредством фишинг измами разкриха антимафиотите в Пловдив благодарение на техни сътрудници от Групово дело " БОП " и окръжната прокуратура под тепетата. Задържани са мъж и жена. Други двама, които са били уредници на аферата, се търсят. Единият от тях е ливанец. Обявен е за търсене с алена бюлетина от Англия точно за компютърни измами. Това заяви на ексклузивен брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

По думите му схемата е била следната: хаква се банкова сметка на някоя компания и средствата се превеждат на сдружение бушон, а по-късно се пренасочват към друга страна.

У нас за тази цел са били основани 10-15 сдружения на подставени лица, най-вече от Пловдив. Те са били от разнообразни обществени прослойки. Предстояло да се образуват още 10 такива компании бушони.

Антимафиотите са блъснали групата в миг, когато по сметките на въпросните сдружения са пристигнали 1, 7 млн. евро и 1 750 000 щатски $. Те са към този момент блокирани, с цел да се попречи на източването им, предава " 24 часа ".

Според проверяващите крайната цел на парите е бил Китай. Задържаните подставени лица са разпитани пред арбитър и са удостоверили, че знаят в какво са взели участие. Те са получавали сред 500 и 1000 лв..

Възнаграждението на задържаните - 52-годишната Бойка Янушева, и 42-годишен е било 10% от пренасочената сума.

Жената е набирала подставените лица, създавала е сдруженията бушони и откривала банковите сметки. Притежавала е електронен автограф, с цел да трансферира парите. Тя има към този момент 3 присъди за машинация, отнемане и фалшификации на документи. Мъжът, който е от ливански генезис, само че българско ЕГН, е съден за закана за ликвидиране и неплащане на прехрана.

При акцията на антимафиотите са направени претърсвания на 7 обекта, конфискувани са голям брой флашки и документи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР