Мащабна акция по търсене на незаконно гориво завърши със задаржането

...
Мащабна акция по търсене на незаконно гориво завърши със задаржането
Коментари Харесай

Намериха 100 тона незаконно гориво и 750 000 евро

Мащабна акция по търсене на нелегално гориво приключи със задаржането на 10 души в Пловдивска, Хасковска и Бургаска области. Ударът е под управлението на пловдивската окръжна прокуратура.

Описаните дейности бяха осъществени от екипи, включващи наблюдаващите прокурори, проверяващи от Икономическа полиция при ОД на Министерство на вътрешните работи – Пловдив, чиновници от Търговско дружество „ Национална сигурност” – Пловдив, чиято е и първичната разработка, довела до формиране на производството, и мобилни екипи на Агенция „ Митници”.

В резултат на осъществените процесуално-следствени дейности, на територията на 4 бензиностанции, находящи се в гр. Пловдив, гр. Харманли и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево”, бяха открити към 100 000 литра горива без потвърден генезис .

Бе открито, че на всяка една от бензиностанциите, колонките за гориво не са свързани към Национална агенция за приходите, вследствие на което, през нескончаем интервал от време, безотчетно към фиска, са били осъществени на пазара горива с неразбираем генезис.

При осъществените претърсвания и изземвания са били открити огромен брой отчетни бумаги, удостоверяващи продажбата на такива горива.

Иззети са голям брой цистерни и тежкотоварни коли, доставящи въпросните горива. Част от тези коли са били заварени в миг на зареждане на бензиностанциите в тъмните часове на денонощието.

Констатирани са и са обезпечени и заровени в земята цистерни, съдържащи горива без открит генезис, които са били укривани от органите на митниците и Национална агенция за приходите при осъществяването на регулярни инспекции.

При осъществяване на претършуване и изземване в трезор, употребен от лицето, по отношение на чиято активност са били ориентирани оперативните и процесуално-следствени дейности, са били открити и конфискувани 750 000 евро , които не са били декларирани.

При друго претършуване и изземване, са били открити и конфискувани парични суми в разнообразни валути, с левова равноценност над 400 000 лв. , за чиито генезис също не са били показани документи.

Към момента, към наказателна отговорност за укриване на данъчни отговорности в изключително огромни размери – Данък добавена стойност в размер на 750 000 лв., е притеглен Емил В.

Към наказателна отговорност за пране на пари в гр. Пловдив, чрез придобиване и държане на имущество – пари в размер на 375 000 евро с левова равноценност 750 000 лева, за което обвинените са знаели, че все още на приемането му, е добито посредством тежко съзнателно закононарушение – данъчно закононарушение, и действието е осъществено от две лица, сговорили се авансово, са привлечени Емил В., на 48 година, и 40-годишната Вася С. По отношение на останалите открити парични суми следствието за пране на пари продължава.

Двамата обвинени са арестувани от наблюдаващите прокурори за период от 72 часа, като в границите на утрешния ден следва да бъде преценено дали да бъде поискано взимане по отношение на тях на мярка за неотклонение „ Задържане под стража”.

Най-тежкото, планувано от закона наказване за закононарушенията, в които двамата са упрекнати, е отнемане от независимост от 3 до 12 години и санкция от 20 000 до 200 000 лв.. За укриването на данъчни обвързване е планувана и конфискация на част или цялото имущество на отговорния. /Марица.бг

тагове 100 тона гориво 750 000 евро
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР