Машините за гласуване, общо 3300 на брой, са доставени в

...
Машините за гласуване, общо 3300 на брой, са доставени в
Коментари Харесай

Общо 3300 машини за гласуването на евроизборите на 26 май са доставени

Машините за гласоподаване, общо 3300 на брой, са доставени в период. Те имат обновен програмен продукт , който е напълно съгласуван с условията на Изборния кодекс и със спецификацията, заложена от Централната изборна комисия (ЦИК) в тръжната процедура и са изцяло подготвени са изборния развой. Това сподели Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на компания " Сиела Норма " .

Машините са на склад в София, и от Министерство на вътрешните работи са основали нужната организация за защитата им до деня на европейските избори. Те са напълно с нов дизайн, създадени са особено за България тази година, за разлика от предходните, създавани за други срани и при които са се налагали някои настройки, разясни той. Тодоров посочи още, че машините са създадени в Тайван.

На 24 май машините ще се експедират за цялата страна - 31 изборни региона и общини. Учени от Българска академия на науките и СУ " Св. Климент Охридски " осведомиха, че в петък ще бъде подготвен предварителният одит на машините за гласоподаване . Те са доста по-нов модел от тези през 2016 година и по-надежден, подчертаха инспекторите.

" Пропуските са свързани най-вече със съгласуването на разработвания от нас програмен продукт с опциите за неговото узаконяване в границите на този период ", разяснява Тодоров. Ако някоя от машините се скапе има съответни указания, какво да се направи, тъй че да не се изгубят гласовете, които са подадени, както и да могат да бъдат регистрирани ", показаха още от ЦИК.

На изборите ще има машинно гласоподаване и то с високи стандарти за надеждност и сигурност на вота . Ще се извършат и следващи инспекции за усъвършенстване на идващите избори, уточни Тодоров. " Едва ли има българин, който да се закълне, че изборите в България са 100% почтени. От друга страна обаче надали ще намерите доказателства за изборни закононарушения и нарушавания, които да са толкоз огромни, че да са повлияли на крайните изборни резултати ", разяснява той в отговор на въпрос за възможното манипулиране на вота.-->

Ерхан Чаушев, който дава отговор за машинното гласоподаване в Централната изборна комисия , сподели, че такова ще има в България и то с високи стандарти за сигурност и надеждност на вота. Ще се извършат и следващи инспекции за усъвършенстване на идващите избори, уточни той.

От името на ЦИК представителят Александър Андреев изрази също увереност, че от позиция на организацията и провеждането на изборите всичко ще протече обикновено и то е очевидно и обществено.

Стефан Митков от екипа на " Сиела Норма " показва метода, по който ще се прави гласуването с машините. Това ще става чрез пластмасова смарт карта, която се слага в четеца на машината. Във всяка СИК ще има по три карти, като ще се редуват при гласуването, с цел да не се гласоподава с една и съща карта от двама поредни гласоподаватели. Машината ще дава квитанция, в която ще написа партията, за която гласоподавателят е дал своя вот, както и преференцията, в случай че има такава . Разписката се сгъва и се поставя в кутия, друга от урната за хартиените бюлетини, изясни Митков. Процедурата трае по-малко от минута.

Компанията " Сиела Норма " беше определена от Централната изборна комисия за победител в оповестената социална поръчка за наемане на 3000 профилирани устройства за електронно машинно гласоподаване. По контракт компанията трябваше да обезпечи логистично обезпечаване и обслужване на профилираните устройства до секционните изборни комисии в страната, образование на личен състав за работа с устройствата за производство на избори за членове на Европейския парламент.

Заради неотговаряне на оповестените условия, другите две компании - " ЛЕКС.БГ " и " Български машини за гласоподаване ", взели участие в търга, отпаднаха.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР