Машините са били сертифицирани незаконно и министърът на е-управлението не

...
Машините са били сертифицирани незаконно и министърът на е-управлението не
Коментари Харесай

Изборите за кмет на София отиват на съд

Машините са били сертифицирани нелегално и министърът на е-управлението не е трябвало да слага подписа си под документа за удостоверяването им, оповестиха специалисти.

Председателят на БСП-София Иван Таков заяви, че това им дава съображение да оспорват резултатите от балотажа.

На конференция и претендентът за кмет на София, повдигнат от Коалицията “БСП за България ” Ваня Григорова изрази съществени подозрения в законността на вота. “Данните, в случай че са същински, демонстрират, че имаме двойно нарастване сред първи и втори тур. Действителният растеж евентуално е още по-голям. На първи тур се преборихме с едната коалиция - на сглобката.

Срещу нас беше впрегнат целият финансов, политически и управнически запас, в това число и електронен подобен ”, съобщи тя.

Бившият зам.-министър на електронното ръководство в държавното управление на Кирил Петков, Благовест Кирилов съобщи, че машините са удостоверени непозволено.

“Това, което виждаме на страницата на Министерството на електронното ръководство (МЕУ), когато завършва довереното създаване и генерират хешкода, е една фотография. На нея се вижда екрана на машина и написа какъв е кодът, който не може да бъде валидиран, тъй като дава неточност. Странно е по какъв начин от министерството на е-управлението са тръгнали да удостоверяват, откакто хешкодът е злепоставен. Това значи, че изобщо не е несъмнено какво се удостоверява ”, разяснява някогашният зам.-министър на е-управлението. Той акцентира, че това е нарушаване на Изборния кодекс. Кирилов сподели, че от изборните секции са постъпили сигнали, че хора, избрали да гласоподават на двата типа избори, подават двата гласа, само че излиза единствено една квитанция - за областен кмет. “Чухме всевъзможни аргументи, само че може да има недостатък в софтуера, а когато хешкодът не е годен, то не може да се удостоверят машините ”.

Кирилов сподели и запълнен протокол от секция в регион “Средец ”, на който се вижда, че няма резултати, а се води, че е заключителен. Той сподели, че този протокол отива в Общинската изборна комисия за обработка. Експертът акцентира, че има подозрение какви тъкмо резултати най-после стигат в ЦИК. Кирилов акцентира, че до момента никой не е одитирал “Информационно обслужване ”, компанията, която обработва резултатите.

“Никой не знае по какъв начин работи софтуерът за преброяване, значимо е кой брои и нека не се окаже, че работят с отворени резултати ”, съобщи някогашният зам.-министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР