Машините идват и ще изядат работата ви. Това е добре

...
Машините идват и ще изядат работата ви. Това е добре
Коментари Харесай

Машините идват и ще изядат работата ви. Заплахата от изкуствения интелект е вече тук

Машините идват и ще изядат работата ви. Това е добре прочут рефрен от години, още от началото на XIX век. В предишното поетапните промени в технологиите са заменяли нископлатените работни места с по-голям брой по-високоплатени работни места. Този път, с навлизането на изкуствения разсъдък, има хора, които считат, че ще бъде друго, написа „ Гардиън “, представени от БГНЕС.

Политиците знаят, че даже в най-хубавия случай изкуственият разсъдък ще провокира големи разтърсвания на пазарите на труда, само че се лъжат, в случай че считат, че имат години, с цел да измислят подобаващ отговор. Както споделя софтуерният бизнесмен Михир Шукла на неотдавнашния Световен стопански конгрес в Давос: " Хората не престават да споделят, че ИИ идва, само че той към този момент е тук. "

Разработките в региона на машинното образование и роботиката напредват бързо, до момента в който светът е ангажиран с пандемията, инфлацията и войната. ИИ може да бъде за четвъртата индустриална гражданска война това, което е била парната машина за първата през XVIII в.: трансформираща технология, която ще промени радикално стопанските системи.

Промяната няма да се случи за една нощ, само че както и при предходните индустриални революции, тя ще бъде мъчителна за засегнатите, каквито ще бъдат милиони служащи. Преди това машините заместваха ръчния труд, като оставяха на хората работни места, изискващи познавателни умения. Напредъкът в региона на изкуствения разсъдък - символизиран от ChatGPT - демонстрира, че машините към този момент могат да се оправят почтено и с креативните задания.

ChatGPT е машина, която може да написа интелигентно. Ако от нея се изиска да напише версия на обръщението на Ейбрахам Линкълн към Гетисбърг в стила на Доналд Тръмп, тя ще потърси в интернет подобаващ първоначален материал и ще генерира автентично наличие.

Стартирана от основаната в Сан Франциско изследователска лаборатория OpenAI през ноември предходната година, ChatGPT събра 100-милионния си консуматор за 60 дни. За съпоставяне, на Фейсбук бяха нужни две години, с цел да доближи същия стадий.

Ще последват и други нови артикули. Според отчет на Станфордския университет в Калифорния броят на патентите за изкуствен интелект се е нараснал 30 пъти сред 2015 и 2021 година Роботите стават все по-евтини и по-усъвършенствани.

Историята демонстрира, че дълбоката софтуерна смяна съставлява доста предизвикателство за основателите на политики. Всяка от трите предходни индустриални революции имаше сходно в началото влияние: тя докара до обезлюдяване на работните места в цялата стопанска система, до увеличение на неравенството и до понижаване на каузи на приходите, които отиват за труд.

ИИ заплашва да има тъкмо същите последствия, само че с една съществена разлика. Ако не бъдат следени, притежателите на новите машини ще завоюват големи суми от своите нововъведения. Делът на капитала в приходите ще нарасне за сметка на труда. Някои браншове на стопанската система ще се обезлюдят, само че в други ще се усили заетостта.

Разликата този път е, че най-застрашените работни места ще бъдат тези за междинната класа, до момента в който доста от новосъздадените работни места могат да бъдат нископлатени и безперспективни. Както Шукла означи в Давос, дните на хората, които обработват молби за ипотечни заеми, към този момент са преброени.

Съществуват способи за справяне с някои от тези проблеми. Правителствата биха могли да влагат повече в образованието и образованието, тъй че служащите да имат уменията, които са им нужни, с цел да си изкарват почтено прехраната. Те биха могли да проучат способи за разпределение на изгодите от новите технологии. Но каквото и да вършат, политиците би трябвало да работят акуратно и бързо.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР