Машинист е получил указание да потегли на червен светофар от

...
Машинист е получил указание да потегли на червен светофар от
Коментари Харесай

Наш машинист е получил указание да потегли на червен светофар на гара Калотина

Машинист е получил напътствие да потегли на червен светофар от гара Калотина-запад, заяви NOVA.

Случаят е от 3 март, когато в 14:02 часа влаков ватман получава команда “тръгвай ” от дежурния гаров чиновник. Влакът е пътувал от Димитровград, Сърбия, към гара Драгоман в София. Заради отхвърли на машиниста влакът закъснява с 22 минути. А подалият командата гаров чиновник е отхвърлен от поста си, откакто машинистът е отказал да извърши командата и е подал сигнал за нарушаване към директния си шеф.

“Абсурдно е да се съпоставя обстановката в Калотина-запад със обстановката в Гърция. Действително има подобен случай. Грубо потъпкване на разпоредбите за придвижване на влаковете от страна на дежурния началник, който беше отхвърлен от работа и заменен от началника на гарата ”, безапелационен бе Данчо Георгиев, шеф “Управление придвижването на влаковете и потенциала ” в НКЖИ. Той посочи, че риск от злополука не е имало, “защото междугарието е било свободно ”.

“Пълен парадокс е! Никой в тази страна не би си разрешил да мине на алено по инструкции. Указания е имало от небрежност и от отвращение за осъществяване на служебните отговорности от страна на дежурния началник ”, сподели още Георгиев.

Той изясни, че на червен сигнал се минава при положение на щета на осигурителната техника. “Но за задачата има нормативно написани документи, при които на машиниста на влака се връчва писмена заповед и се дефинират изискванията за тръгване от гарата ”, уточни Георгиев.

В този случай е имало механически проблем, който се показва в щета на локомотива на товарен трен, който е потеглил от гара Калотина-запад за Калотина и разследване повредата се е върнал назад към гарата, с което е блокирал междугаровата осигурителна техника.

Експертът по пътен превоз инж. Варужан Апелиян изясни, че преди 10 години на същото място има злополука сред пътнически и длъжностен трен. Според него повода е била още веднъж минаване на алено.

Друга причина, за която приказва инж. Апелиян, са клюки за преместване на контрабанда. “Ако системата не работи, т.е. работи се на телефонен прийом – всичко е допустимо ”, сподели той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР