Мъртво море всъщност е езеро в Близкия изток, в което

...
Мъртво море всъщност е езеро в Близкия изток, в което
Коментари Харесай

Добивът на лечебна сол и отклоняване на водите на река Йордан понижават нивото на Мъртво море

Мъртво море в действителност е езеро в Близкия изток, в което се влива река Йордан. Реката тече през едноименната котловина и е дълга 252 километра.

Реката води началото си от изворите в подножието на планината Ермон, ситуирана по границата сред Сирия и Израел. Северно от Галилейското езеро реката е в рамките на Израел. Южно от езерото тя служи за граница сред Йордания и Израел, а по-късно - сред Йордания и Западния бряг в Палестина. Река Йордан е значима за християнството, тъй като обичайно се има вяра, че Йоан Кръстител в нея е кръщавал почитателите си (включително и Исус Христос).

Мъртво море граничи с Израел, Палестина (Западния бряг на р. Йордан) и Йордания, сред които страни се разделя неговата акватория.

Мъртво море е ситуирано на към 430 м под морското ниво, което го прави най-дълбоката меланхолия в света, и спада с към 1 м за година. То има повърхност от към 1020 квадратни километра. Дълго е към 76 км и необятно 18 км, като най-дълбоката точка е на 400 метра. Съдържанието на сол във водата доближава до 330‰ (за съпоставяне солеността на Черно море е към 17‰).

Езерото е разграничено на две елементи - северна, която е и по-дълбока, и южна - по-плитка (едва 6 м) и по-бързо пресъхваща, в която се намират и огромни стълбове сол, наподобяващи на айсберги.

През лятото температурите там доближават 50 °C и водите на река Йордан и няколкото по-малки потока се изпаряват бързо, оставяйки утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс на дъното на езерото.

През по-влажните зими в Мъртво море се вливат всекидневно над 6.5 милиона тона вода. Изчислено е, че в случай че липсва изпарение, равнището ще се повишава с 3 м годишно. Тенденцията обаче е към намаляване на морското равнище с 1 м годишно, най-вече поради икономическа активност - извличане на лечебна сол и отклонение на водите на река Йордан, която се влива в морето.

През 2011 година учени от университета на "Бен Гурион " в Израел откриват най-различни организми. Условията им за живот се обезпечават от кратери с диаметър от към 15 м и дълбочина от 20 м, от които тече прясна вода по морското дъно. Дотогава са били познати единствено микроорганизми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР