Мъртво море, морето на смъртта - са имената на соленото

...
Мъртво море, морето на смъртта - са имената на соленото
Коментари Харесай

Любопитни факти за морето на смъртта, в което никой не може да потъне

Мъртво море, морето на гибелта - са имената на соленото езеро сред Йордания и Израел, в което солеността на водата е 33 %.

1. Мъртво море е най-голямата меланхолия в света. Това солено езеро се намира на 400 метра под повърхността на международното море в Близкия изток сред Йордания и Израел. Дълбочината му е към 400 метра.

2. Нивото на водата в Мъртво море не се покачва, тъй като е заобиколено от необитаем климат с температури от 40 градуса по Целзий през летните месеци, което води до мощно изпаряване. От друга страна, дъждовете там са доста редки.

3. Солеността на Мъртво море е към 33 %. За съпоставяне, Средиземно море има към 3 % сол. Мъртво море не е най -соленото езеро в света. По-солено е езерото Асал в Източна Африка (35 % сол).

4. Поради високия % сол, изискванията на живот в Мъртво море са доста неприятни. Само редки микроорганизми могат да оцелеят в тази вода.

5. Солта и минералите във водата засягат здрави човеци, тъй че не е чудно, че хората, които страдат от псориазис и други кожни и костни болести, са идвали там в предишното за лекуване.

6. Поради високото наличие на сол във водата, тя е гъста и пречи на плуването, а никой даже не може да потъне в нея. Но това не значи, че мястото не е рисково.

7. Древната тиня от Мъртво море е била употребена от античните египтяни за балсамиране на мумии, написа БЛИЦ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР