Мартин Стоев е бивш селекционер на мъжкия национален отбор на

...
Мартин Стоев е бивш селекционер на мъжкия национален отбор на
Коментари Харесай

Мартин Стоев: В България има носталгия по медалите и хубавите времена

Мартин Стоев е някогашен селекционер на мъжкия народен тим на България, като под негово управление страната ни завоюва бронзови медали на Световното състезание през 2006 година в Япония и трето място на Световната купа още веднъж в Япония през идната година. През миналото лято Мартин Стоев пое националния тим за юноши под 16 години, който бе образуван за първи път. Още в дебюта си на интернационална сцена младите ни национали демонстрираха убеденост и благоприятни условия и станаха първенци на Балканиадата в Турция, като с този успех се класираха непосредствено за Европейското състезание през 2019 година. Шампионатът ще се организира в България от 13 до 21 юли, а мачове ще се играят в столичните зали „ Христо Ботев “ и помощната зала на „ Арена Армеец “. За този триумф националният отбор бе почетен със специфичен приз за „ Най-млад и проспериращ тим “ за 2018 година, в обичайна анкета за Най-добър млад състезател на България, която се провежда от уеб страницата за детско-юношески спорт Viasport.bg и медийната група Европейски Съюз Медиа.

Ето какво сподели Мартин Стоев в особено изявление за BGvolleyball.com за миналата 2018 година, работата с младите и мнението му за мъжкия волейбол в България.

ЧАСТ 1

Каква година изпращаш?

Изпращам хубава година сигурно. Започнах работа с момчета - 15 годишни, които бяха събрани за първи път. Има много надарени сред тях, едно хубаво потомство уповавам се. Спечелихме Балканската купа в Турция и се класирахме за европейското състезание 2019 година в България. Взехме максимума. Беше значимо да започват тези деца с триумф, с цел да имат самочувствие и убеденост за бъдещето.

Защо реши да станеш треньор на подрастващи?

Занимавайки се с моя наследник Ерик в имам наблюдаване върху това потомство към този момент две години. Това е значимо. Именно за това взех решение да поема тази национална селекция. Смятам, че има надарени деца и се надявам те да съумеят по своя път да завоюват нещо. Очаквам да излезе положително потомство и някои от тях да стигнат до мъжкия народен тим.
Името ти не спираше обаче да се върти за правоприемник на Пламен Константинов?
То името ми постоянно се върти… Върти се към този момент от 10 години при всяка промяна на треньор. Явно на публицистите и почитателите имат носталгия към медалите и хубавите времена в мъжкия ни волейбол. Но несъмнено в никакъв случай не съм кандидатствал по този начин да се каже за този пост.
 Александра Начева е най-хубавият млад състезател на 2018г.
Това значи ли, че е затворена страница за теб националния отбор?
Не, не става въпрос за това. Дали е затворена или не, дали искаш или не искаш. За да искаш, първо би трябвало да получиш предложение. След като имаш дадена оферта може да се седне да се разисква това нещо. Явно спрягането на моето име е някаква носталгия, тъй като интервалът 2005 – 2007 година бе доста мощен за българския волейбол, може би най-силният за много години обратно.

На теб не ти се желае да се възроди това време?

Да, желае ми се…Защото, колкото е по-силен националният тим на България, толкоз е по-добре за всички, имаме капацитет, само че за последните години в мъжкия волейбол има значителен спад.



На какво се дължи съгласно теб този спад?

Този спад аз не мога да кажа навръх какво се дължи, тъй като не съм бил вътре в кухнята на тима. Имаме състезатели, играят в мощни шампионати, играят добре в клубните си тимове. В националния тим просто нещо не доближава. Изпуснахме няколко медала. Изпуснахме да станем европейски първенци пред лична аудитория. Преди това изпуснахме да вземем орден на международната лига в България. Това са пропуски, които са действителни благоприятни условия за медали.

Казваш нещо не доближава, бъди по-конкретен?

Не можа да кажа, отново дублирам не съм бил в кухнята. Едно е ясно: тимът ни има капацитет, имаме играчи, само че играта на националния отбор не е тази, която може да бъде. Не мога да предсказвам каква е повода, от неправилна подготовка до логика на психиката на играчите, тактичност, техника – необятна гама.

 Награждаване на младежки национали

Как коментираш играчи, които не желаят да играят в националния?

Не би трябвало въобще да има такива обстановки. Прекалената народна власт не е народна власт. Според мен нещата не са регламентирани както би трябвало и по тази причина се поучават тези отводи.

Твоят коментар за Силвано Пранди?

Той е човек с доста огромна история във волейбола. Безспорен експерт. Още от 70-те се занимава с волейбол, видял е и е спечелим доста. През него е минал много волейбол от друго естество. Въпросът е, че има разлика в манталитетите. Той е италианец. Ние сме българи, балканджии. Не знам дали ще може да се оправи, само че му поисквам триумф. Аз постоянно съм твърдял, че на българския народен тим му би трябвало българин треньор. Ще забележим кой ще оказва помощ на Пранди. Отборът и състезателите имат качествата да се класират за Токио 2020, само че игрите, които демонстрираха последните години не вдъхват убеденост като игра, че ще се класират. Ще бъде мъчно, само че не и невероятно. Всички се надяваме да съумеят.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР