Мартин Селмайер винаги можеше да бъде видян като сянка на

...
Мартин Селмайер винаги можеше да бъде видян като сянка на
Коментари Харесай

Брюкселският Макиавели поема администрацията на Европейската комисия

Мартин Селмайер постоянно можеше да бъде забелязан като сянка на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер. В случая зад изпълнителния шеф на МВФ Кристин Лагард и Юнкер.

© Michaela Rehle Още по тематиката
Идва ли последният мониторингов отчет на Европейска комисия

Председателството на Съвета на Европейски Съюз слага България в извънредно преференциална позиция
20 окт 2017
Ефектът на Кристалина

Доскорошният български представител в Европейската комисия си потегля от Брюксел като един от най-разпознаваемите и ефикасни комисари от последните години
6 яну 2017
Кристалина Георгиева се връща на основен пост в Световната банка

Тя ще бъде основен изпълнителен шеф на Международната банка за възобновяване и развиване и Международната асоциация за развиване
30 окт 2016
Еврокомисар желае до 2012 година цените на мобилните диалози да бъдат понижени
от Дневник,19 фев 2009 Често определян като сив кардинал, Мартин Селмайер, шефът на кабинета на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ще поеме ръководството на администрацията на Европейска комисия. По принцип назначението на който и да е общоприет секретар на Европейска комисия в никакъв случай не е огромно събитие за медиите, отвън тези, профилирани в вести за Европейски Съюз. Висшият административен пост вълнува най-много евробюрократите, които чакат покачване или дипломатите от страните членки, които желаят да знаят по какъв начин да прокарат своите ползи в еврокомисията. Селмайер обаче има доста по-висок профил от просто индивидът, който движи ежедневните каузи на Юнкер.

Реално в последните няколко години той е мощният човек в Европейска комисия. Германският служител е твърдо уверен в нуждата за по-силна федерализация на Европа и стои за разнообразни хрумвания за усилване на ролята на брюкселската администрация. Заради това Селмайер е постоянно упрекван от дипломати на страните членки, че се пробва да извърши прелом и да промени салдото на силите сред другите интитуции на Европейски Съюз.

С назначението му, Юнкер явно се пробва да резервира наследството си в Европейска комисия - завръщането на ръководителя на еврокомисията като главен състезател сред европейските институции, както и триумфът му да наложи волята си над страните членки по въпроси като Brexit или дневния ред на Европейски Съюз.

Селмайер освен постанова дисциплинираност измежду администрацията, тъй че тя компактно да следва политическите цели на Юнкер, само че и постоянно влиза в спорове, който излизат отвън тесните му отговорности. Например, не беше загадка, че предходният български комисар Кристалина Георгиева не се разбираше с него, като това беше една от аргументите тя да избере да се завърне в Световната банка. Въпреки че обществено в никакъв случай не стана ясно защо тъкмо са били споровете сред двамата, спекулациите са главно за метода на договарянията с Англия, както и за решението да се наложи квотно систематизиране на бежанците във всички страни членки. В самата администрация на Европейска комисия той има прозвището " чудовището от Берлемон (сградата на еврокомисията) ", защото безогледно постанова волята на Юнкер и персонално управлява всяко предопределение.

Селмайер беше упрекван от английските медии, че се пробва непрекъснато обществено да унижава Англия, с цел да отмъсти за решението на страната да напусне Европейски Съюз. Например, на два пъти след персонални срещи сред Юнкер и английския министър председател Тереза Мей към немски медии изтичаше информация освен за естеството на диалозите, само че и с буквално предадени думи.

Смяната не е изненадваща. Още с назначението на досегашния общоприет секретар на Европейска комисия - Александър Италианер, беше ясно, че Селмайер желае поста му. Италианер, за разлика от други топ-бюрократи преди него, в никакъв случай не съумя да наложи името си като главен мотор на европейската администрация.

Въпреки че Селмайер е меко казана спорна персона, никой не отхвърля качествата му. Самата Георгиева сподели преди година за " Капитал ", че Селмайер брилянтен, " един от моторите на актуалната Европейска комисия ". Единственият сериозен коментар, който Георгиева си разреши по негов мотив беше по време на конгрес в Братислава през 2016 година: " Разбира се, с всеки, с който работя, могат постоянно да пораждат неразбирателства по някои въпроси. Това важи и за Мартин ".

Друг български върховен чиновник в Европейска комисия дефинира Селмайер като работохолик: " изключитено способен, работи като робот и е доста придирчив ".

По мотив рецензиите към себе си, Селмайер беше сподели, че " не може да управляваш Европейска комисия като учебно заведение Монтесори ". Въпреки че той е незнаен за по-широката аудитория, Селмайер имаше основна роля в отпадането на роуминга сред страните членки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР