Мартин Божанов-Нотариуса. Снимка: АКФ Вечерта на в столичния квартал Горна баня“

...
Мартин Божанов-Нотариуса. Снимка: АКФ
Вечерта на в столичния квартал Горна баня“
Коментари Харесай

Загадъчното убийство на Мартин Божанов: АКФ разкрива плетеница от корупция и мъгла в съдебната система

Мартин Божанов-Нотариуса. Снимка: АКФ

Вечерта на в столичния квартал „ Горна баня “ беше разтресен от убийството на Мартин Божанов , прочут в публичните среди като Нотариуса. Трагичният случай не е просто престъпен акт, а кулминационната точка на серия от събития, обхващащи корупционни практики, правосъдни каузи и съмнителни имотни покупко-продажби , в които Божанов е забъркан.

Мартин Божанов стана необятно прочут след следствието на Антикорупционния фонд /АКФ/ „ Списък за бърз надзор: Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване “, оповестено през 2021 година. Разследването акцентира неговите връзки със значими фигури в правосъдната система и ролята му в неофициални покупко-продажби и процеси .

Божанов е прочут с присъединяване си в опитите за освобождението на Веселин Денков , притежател на знакови софийски заведения за хранене и обвинен за присъединяване в проведена незаконна група. Чрез своите връзки, Божанов свързва Ивайла Бакалова, партньорка на Денков, с юрист Емил Писков, като се разискват суми от порядъка на минимум 100 000 евро за освобождението на Денков.

Освен своите дейности в отбрана на Денков Божанов е обвързван със съмнителни имотни покупко-продажби и скандално откраднато дело от Върховния касационен съд през 2004 година. Въпреки обвиняванията и подозренията, Божанов остава хладнокръвен, потвърждавайки, че е неосъждан и без висящи производства.

Убийството на Божанов освен поражда въпроси по отношение на претекстовете и причинителите, само че и подчертава на натиска върху правоприлагащите органи да прегледат по-задълбочено корупционните практики в правосъдната система . Коментарите на Андрей Янкулов, някогашен прокурор и старши юридически специалист към АКФ, акцентират неотложността на обстановката и нуждата от съществено следствие.

Въпреки апелите за деяние досега не е ясно дали има подхванати стъпки от страна на прокуратурата или други държавни органи във връзка с разкритията в следствието на АКФ . Убийството на Божанов надали ще остане просто една вест, защото тя носи със себе си тежестта на неразрешени въпроси и капацитет за откриване на надълбоко вкоренени проблеми в системата.

Тази покруса може и да се окаже повратна точка в битката против корупцията и за по-прозрачна правосъдна система в България, стимулирайки държавните органи да подхващат решителни дейности.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР