Март 2024 г. е бил десетият пореден месец, който е

...
Март 2024 г. е бил десетият пореден месец, който е
Коментари Харесай

Отново рекорд: Март е десетият пореден месец, който е най-горещ в историята на измерванията

Март 2024 година е бил " десетият следващ месец, който е бил най-горещ в историята ", оповестява Асошиейтед прес.

Според изданието данните от Службата за климатични промени на Коперник (C3S) демонстрират, че температурата на сушата през март 2024 година е била приблизително 14,14 °C в международен мащаб - с 1,68 °C по-висока от междинната температура в края на XIX в. и с 0,1 °C по-гореща от предходния мартенски връх, подложен през 2016 година

Изданието продължава: Според данните на Коперник " Земята към този момент е претърпяла 12 месеца със междинни месечни температури с 1,58C над прага от Парижкото съглашение... "

Съгласно Парижкото съглашение от 2015 година светът си сложи за цел да резервира стоплянето на или под 1,5C от прединдустриалните времена. Данните за температурата на Коперник (С3S) са месечни и употребяват малко по-различна система за премерване от тази на Парижкия предел, която е осреднена за две или три десетилетия. "

Файненшъл Таймс отбелязва, че температурата на морската повърхнина е била най-топлата в историята в продължение на 12 следващи месеца, като през март 2024 година е записана междинна температура от 21,07C, съгласно данните на C3S.

Вестникът цитира Саманта Бърджес, заместник-директор на C3S: " Аз и други учени, занимаващи се с климата, се питаме дали тази година не е проблясък, фазова смяна, дали климатичната система не е нарушена и не се държи по друг от упования метод. "

Вестникът прибавя: " Бърджис съобщи, че скоковете в дневните температури са даже по-високи от предстоящите от климатичните модели... " Наблюденията са по-топли от това, което ни споделят записите, че стоплянето би трябвало да бъде ", сподели тя. "

Бърджис е представена от Ройтерс да споделя, че " дълготрайната наклонност с изключителни записи е тази, която ни кара да бъдем доста загрижени ". BBC News споделя, че Ел Ниньо е виновен за част от топлината.

Телевизията цитира Гавин Шмидт, шеф на Института за галактически проучвания " Годард " на НАСА, който споделя, че " в случай че до края на лятото към момента следим рекордни температури в Северния Атлантик или другаде, тогава в действителност сме навлезли в неразучена територия ".

" Гардиън " написа: " Още един месец, още един световен топлинен връх, който накара климатолозите да се почешат по главите и да се надяват, че това е махмурлук, обвързван с Ел Ниньо, а не признак на по-лошо от предстоящото положение на планетата. "

Вестник " i ", " Independent ", " MailOnline ", " Al Jazeera " и " Le Monde " също отразяват историята.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР