Марсоходът Пърсивиърънс, най-големият и сложен роувър досега на НАСА, премина

...
Марсоходът Пърсивиърънс, най-големият и сложен роувър досега на НАСА, премина
Коментари Харесай

Роувърът „Пърси“ кацна на Марс


Марсоходът " Пърсивиърънс ", най-големият и комплициран роувър до момента на НАСА, мина през днешния ден през атмосферата на Марс и кацна сполучливо на Червената планета в огромния кратер Джезеро, предадоха Ройтерс и Франс прес.

„ Пърси “, както го назовават в НАСА, сполучливо доближи повърхността на Марс. Мисията му е да търси доказателства, че там е имало живот.

Роувърът кацна в огромен кратер, който е кръстен със славянската дума Езеро. Смята се, че в далечното минало, това е била делтата на река на Марс.

„ Пърси " тежи един звук и се задвижва с плутоний. Насочил се е към сложен за кацане терен в част от антично речно корито. Там ще събере сред 30 и 40 скални проби. Те ще бъдат върнати на земята от различен уред, най-рано през 2031 година

Космическата организация НАСА излъчваше онлайн историческото кацане на марсохода.

От НАСА оферират и опция за 360-градусов стрийм от контролната им зала. Кацането е най-рисковият миг от скъпата и комплицирана задача.

Това е третото посещаване на земен уред на Марс в границите на малко повече от седмица. Две апарата от ОАЕ и Китай навлязоха в орбитата на Червената планета в два поредни дни предходната седмица.

И трите задачи полетяха през юли предходната година, с цел да се възползват от близкото разположение на Земята и Марс и пропътуваха дистанцията от 480 милиона километра за седем месеца.

" Пърсивиърънс " - най-големият и комплициран роувър до момента на НАСА, е деветият галактически уред, който каца сполучливо на повърхността на Марс.

Учените считат, че в случай че на Марс в миналото е имало живот, това ще е било преди 3-4 милиарда години, когато на планетата е имало вода. Учените се надяват да отговорят на едни от най-важните въпроси на теологията, философията и галактическите проучвания.

Спускането на " Пърсивиърънс " бе разказано от НАСА като " седем минути смут ", през които контролът на полета единствено ще следи безпомощно протичащото се. Системата е изцяло автоматизирана и не се ръководи от екипа на Земята.

Предварително програмираният уред навлезе в атмосферата на планетата със скорост 19 500 километра в час, по-късно с парашутнамали скоростта, а платформа спусна роувъра дефинитивно на повърхността на Червената планета.

НАСА ще върне пробите от повърхността на Червената планета благодарение на Европейската галактическа организация.

Мисията на " Пърсивиърънс " коства близо три милиарда $.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР