Марсоходът Opportunity е направил може би едно от най-важните открития

...
Марсоходът Opportunity е направил може би едно от най-важните открития
Коментари Харесай

Opportunity откри на Марс следи от прясна вода

Марсоходът Opportunity е направил може би едно от най-важните открития в съвсем 10-годишната си кариера. Апаратът е съумял да открие следи от вода на Марс, което по своето равнище на рН е била неутрална и пригодна за живот. Тези изводи са направени въз основа на разбора на глинести минерали на ръба на кратера Индевър.

" Това е вода, която бихме могли да пием ", разяснява пред кореспонденти ръководителя на програмата Стив Скуейърс от Корнуелския унивеситет.

Според учените, прясната вода се е вляла в района през първите милиард години от историята на Марс. Точната възраст на изследваните мостри не може да бъде разпозната, без да бъдат доставени на Земята, изясняват специалистите на НАСА.

Opportunity удостовери изобретение, направено по-рано от различен марсоход Curiosity от другата страна на Марс. Curiosity откри, че в предишното на Марс имало удобни условия за живот.

Opportunity прекара последните 20 месеца на място, наименуван Cape York, само че в този момент стартира да се движи към върха на хълма Solander Point, който се издига на 55 м над близките марсиански равнини. В момента той е преодоля 36,61 км и е покрай върха от 37 км, изработен от руския Луноход-2.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР