Марсоходът Chandrayaan-3 прави „разходка по луната“, докато Индия празнува исторически подвиг

...
Луноходът на индийския Chandrayaan-3 излезе от космическия кораб, за да
Коментари Харесай

Луноходът на индийския Chandrayaan-3 излезе от космическия кораб, за да започне изследването на лунната повърхност, съобщи космическата агенция на страната в платформата за съобщения X, известен преди като Twitter.

Космическият кораб кацна на неизследвания южен полюс на Луната в сряда вечерта, дни след като руската Луна-25 се провали, което направи Индия първата страна, постигнала това постижение.

„Ch-3 Rover се спусна от Lander и Индия направи разходка по Луната!“ Индийската организация за космически изследвания (ISRO) каза в съобщението си в четвъртък сутринта.

Interactive_Chandrayaan3_moon landing_success

Изпълнен с бюджет от около 6,15 милиарда индийски рупии (74,58 милиона долара), това беше вторият опит на Индия да кацне на Луната. Предишна мисия през 2019 г., Chandrayaan-2, успешно разгърна орбитален апарат, но спускаемият модул се разби.

Chandrayaan означава „лунно превозно средство“ на хинди и санскрит.

Неравният южен полюс на Луната е желан заради водния лед, за който се смята, че може да осигури гориво, кислород и питейна вода за бъдещи мисии, но неравният му терен прави кацането предизвикателство.

Хора от цялата страна се включиха, за да гледат кацането в сряда, като повече от седем милиона души гледаха само потока на живо в YouTube.

Молитви бяха отслужени и на местата за поклонение, а училищата организираха прожекции на живо на спектакъла за ученици.

Очаква се Chandrayaan-3 да остане функционален в продължение на две седмици, провеждайки експерименти, включително спектрометърен анализ на минералния състав на лунната повърхност.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР